Verkeer
Stuur appje
Zoek

College Losser kiest voor geïntegreerde sportaccommodatie op sportpark De Stockakker

De lutte sportpark stock akker tribune
Beeld: Leon de Man

Op sportpark De Stockakker verrijst, als het aan het college van de gemeente Losser ligt, een sporthal gecombineerd met een clubgebouw, voor de binnen- en buitensport in De Lutte. De gemeenteraad moet hier haar licht nog over laten schijnen, en zet de raad de keuze van het college op groen, dan moet het plan verder uitgewerkt worden. Zelfs als alles vlot verloopt, gaat het nog even duren voordat de eerste schop in de grond gaat.

Na een haalbaarheidsonderzoek naar een nieuwe sporthal, en vervolgens een locatie onderzoek lagen er vier varianten voor een nieuwe sportaccommodatie lagen op tafel. “Als college hebben we de beslissing genomen dat we gaan voor de geïntegreerde variant, dus de sporthal met zowel binnen en buitensport, met het clubgebouw van SV De Lutte”, vertelt wethouder Marian Oosterbroek.

Nieuwbouw op De Stockakker

“We kiezen voor nieuwbouw op sportpark De Stockakker en denken dat we daarmee kiezen voor een goeie plek in het dorp. Het onderwijs wil de accommodatie zo dicht mogelijk bij de scholen, en dit is echt de dichtst mogelijke plek waar we dit kunnen realiseren. Vanuit het dorp kwam de wens voor een integrale accommodatie. Dus daar gaan we voor.”

“Ook met drie zaaldelen is er op bepaalde dagdelen nog ruimte over”

Schuiven met planning

In de uit te werken variant wordt uitgegaan van een sporthal met drie zaaldelen. Oosterbroek: “In het onderzoek komen we weer uit op drie zalen. Ook met drie zaaldelen is er op bepaalde dagdelen nog ruimte over. De sportverenigingen zullen wel wat moeten schuiven met hun planning, maar qua bezetting redden we het met drie zalen.”

Marian20 Oosterbroek
Wethouder Marian Oosterbroek
Beeld: Twente FM

Kantine en kleedkamers

Het huidige clubgebouw van SV De Lutte gaat eraf. “SV De Lutte is een groot voorstander van een integrale accommodatie. Deze sportvereniging heeft ook een handbalafdeling. De handballers hebben nu nog een kantine in de oude sporthal, maar ze willen ook graag bij hun eigen vereniging zijn. Zowel de binnen- als de buitensport gaan gebruik maken van de faciliteiten die er straks zijn, zowel van de kantine als van de kleedkamers. In de geïntegreerde accommodatie komen alle sporten bij elkaar; ik denk dat dat heel belangrijk is voor de verbinding en de samenwerking met elkaar.”

Ontsluiting Bentheinmerstraat

De ontsluiting van de sportaccommodatie is gepland aan de Bentheimerstraat. Een hele uitdaging nog, aldus de wethouder. “De weg is van de provincie en de provincie wordt gevraagd om mee te werken. Een deel is ook nog in particulier bezit. Maar qua verkeersstromen is dit de beste variant.”

Adviezen onderzoek

Het college heeft de adviezen van het onderzoek allemaal overgenomen. “In de uitwerking van de plannen gaan we wat haalbaar is. Daarin komen we natuurlijk ook nog allerlei verschillende dingen tegen”, geeft Oosterbroek aan.

“Belangrijk is dat we een duurzame sportaccommodatie bouwen. Daar hoeft geen gouden kroontje op”

Ruim 9 miljoen

De wethouder geeft als globale schatting van de kosten van de nieuwbouw een bedrag op van ruim 9 miljoen euro. “Een indicatie”, benadrukt ze. “En dat bedrag gaat alleen over het gebouw. Dan hebben we het niet over onder andere de ontsluiting op de Bentheimerstraat, of over de parkeerplaatsen of over tijdelijke voorzieningen. Het bedrag betreft alleen de accommodatie van de gemeente Losser. We gaan met SV De Lutte in gesprek over hun clubgebouw en wat de vereniging daarin zelf gaat bijdragen.”

Forse investering

“Het is een forse investering en we zullen met elkaar kritisch naar de uitgaven moeten kijken. Belangrijk is dat we een duurzame, toekomstbestendige sportaccommodatie bouwen. Maar daar hoeft geen gouden kroontje op.”

Klankbordgroep

De resultaten van het vervolgonderzoek worden binnenkort gepresenteerd aan de gemeenteraad en de gebruikers. Geeft de raad groen licht, dan wordt met een nieuw te vormen klankbordgroep het gekozen scenario verder uitgewerkt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.