Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vertrouwen in rechtbank is weg bij omwonenden asielhotel Albergen

Elshuys
Omwonenden azc Albergen wraken rechtbank in zaak asielhotel
Beeld: rtvnot

Het vertrouwen in de rechtbank is weg bij de Albergenaren die een spoedprocedure begonnen tegen de komst van een azc. Ze wraken de rechtbank omdat die volgens hen te veel op hand is van het COA, dat het asielhotel zo snel mogelijk wil openen. Ze vinden dat de rechter daar teveel aan toegeeft door de uitspraak 'te snel' te doen. De rechtbank behandelt woensdag de wraking van een van de rechters, meldt de rechtbank in Zwolle.

COA heeft haast

Inwoners van Albergen stapten naar de bestuursrechter in een poging de komst van het asielhotel tegen te houden. Afgelopen vrijdag kwam die zaak voor de rechter, die aanvankelijk vanmiddag uitspraak zou doen.

"Dat is alleen in het voordeel van het COA dat haast heeft", zegt Marcel Middelkamp die als jurist de bewoners bijstaat. Hij wil dat de uitspraak pas later deze maand wordt gedaan, tegelijk met een bodemprocedure die de bewoners ook zijn begonnen.

Elshuys albergen
Lees ook
COA en gemeente Tubbergen lijnrecht tegenover omwonenden asielhotel: "Is dit onze transparante overheid?"

Als de rechtbank vandaag de spoedprocedure had afgewezen, dan hadden morgen de eerste asielzoekers er al gezeten, zegt Middelkamp. "En dan heeft een uitspraak in de bodemzaak ook geen zin meer." Volgens hem moet de rechtbank in alle verzoeken op één dag uitspraak doen.

De bewoners hebben het idee dat de rechtbank nu vooral het Centraal Orgaan opvang asielzoekers ter wille wil zijn. De advocaat van het COA zei tijdens de zitting dat er grote haast is met opening van het asielhotel omdat de asielketen overbelast is.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.