Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Hengelo

Tientallen pro-Palestina-demonstranten protesteren bij Thales in Hengelo

  • Thales demonstratie ingang april 2024 1twente
    Volgens de gemeente Hengelo gaat het om een 'onaangekondigd, maar vreedzaam protest'.
    Beeld: 1Twente
  • Politie bij thales demonstratie april 2024 1twente
    Volgens de gemeente Hengelo gaat het om een 'onaangekondigd, maar vreedzaam protest'.
    Beeld: 1Twente

Tientallen pro-Palestina-demonstranten hebben woensdag geprotesteerd bij Thales in Hengelo. Er zijn spandoeken opgehangen en het personeel van Thales wordt toegesproken door de demonstranten. Ook bij andere locaties van het defensiebedrijf in Nederland worden acties gehouden. Volgens de gemeente Hengelo gaat het om een 'onaangekondigd, maar vreedzaam protest'. "We willen heel duidelijk laten horen wat wij ervan vinden en het werk van Thales een dag onderbreken", zegt een demonstrant.

Spandoeken met teksten zoals 'Gesloten i.v.m. medeplichtigheid aan genocide' en 'Stop wapenhandel' hangen op het toegangshek en bij de ingang van het hoofdgebouw. Medewerkers kijken nieuwsgierig naar buiten vanuit het kantoor om te zien wat er buiten allemaal gebeurt.

Politie, beveiligers en BHV'ers van Thales houden toezicht op de protesterende groep. Medewerkers die door de beveiligingspoortjes komen, worden aangesproken door de demonstranten. 'How many children did you kill today?' en 'criminelen en terroristen' wordt er gescandeerd richting de medewerkers.

Protest bij andere vestigingen

Het gaat om een gecoördineerde actie bij meerdere locaties van Thales in heel Nederland. Ook in Delft, Huizen en Breda zijn acties gaande: "We zijn hier bij Thales omdat zij medeplichtig zijn aan de genocide in Gaza", zegt Mark Akkerman, woordvoerder van de demonstranten. De demonstranten zijn onder anderen Amsterdamse studenten van Organised Students for Radical Climate Action (ORCA), demonstranten van het Dodo Collective en van Extinction Rebellion.

Thales in Hengelo maakt onder meer radarsystemen, vuurgeleidingssystemen en ander materieel voor marineschepen. Naast apparatuur voor defensie maakt Thales ook apparatuur en onderdelen voor civiele doeleinden. In Overijssel is het bedrijf één van de grootste werkgevers en in Nederland is Thales het grootste defensiebedrijf.

Lees verder onder de afbeelding.


Demonstratie bij thales april 2024 spandoeken hek
Het toegangshek voor auto's werden door de demonstranten geblokkeerd.
Beeld: 1Twente

Pamfletten

Volgens demonstratiewoordvoerder Akkerman dragen de systemen en producten van Thales bij aan de oorlog in Gaza. "Ook werkt Thales veel samen met Israëlische wapenbedrijven", aldus Akkerman.

Er werden pamfletten uitgedeeld aan Thales-medewerkers. 'Misschien schrijf jij wel beveiligingssoftware, ben je secretaresse of ontwikkel je technologie voor passagiersvliegtuigen. Maar ook jouw salaris bestaat uit bloedgeld', staat hierop geschreven.

“De politie is aanwezig en monitort de situatie. We staan in nauw contact met hen en met Thales.”

Politie aanwezig

De gemeente Hengelo zegt in een reactie dat de demonstratie niet van tevoren was aangemeld, maar dat het om een vreedzaam protest gaat. "De politie is aanwezig en monitort de situatie. We staan in nauw contact met hen en met Thales", zegt een gemeentewoordvoerder. Tot hoelang de demonstranten nog blijven, weet Akkerman niet: "We blijven vandaag zitten, zolang het gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.