Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengeloos CDA-raadslid vraagt aandacht voor het Twents in de gemeenteraad: ‘Het hoort bij onze identiteit’

Het gebeurt niet vaak dat er in een gemeenteraad in Twente Twents wordt gesproken. In Hengelo was het onlangs CDA-raadslid Bernadette Morskieft die daar voor heel even verandering in bracht. Ze vertelt over haar actie in het Twents Kwartearken: “Het moet niet achteruitgaan met onze mooie taal.”

Morskieft vroeg het stadsbestuur op 20 maart wat Hengelo doet op het gebied van de Nedersaksische taal. In het Twents, natuurlijk: “Maart was de dialectmaand. Bij de vergadering waren een wethouder (Luttikholt, red.) en burgemeester (Schelberg, red.) aanwezig die allebei Twents kunnen”, zegt ze over de uitgelezen kans die ze zag. “Ik wilde het graag vragen, want ik vind het zelf een belangrijk onderwerp. En tegelijkertijd ontstaat op deze manier ook nog aandacht voor het plat.”

Twents in Hengelo

Het antwoord was voor Morskieft minder positief dan wellicht gehoopt. “Het leeft in de stad toch allemaal wat minder”, zegt de CDA’er, die zelf afkomstig is uit Oele en al jaren in Beckum woont. “Ik ben wel eens mensen tegengekomen uit Hengelo die helemaal geen plat verstaan. Dat verbaast me dan een beetje. Je krijgt toch altijd wel iets mee?”

Voor het raadslid is Twents haar eerste taal. Daarom wil ze het levend houden. “Het moet niet achteruitgaan met het plat, het zou goed zijn als Hengelo dat in de gaten houdt.”

“Het hoort bij de identiteit en tekent het karakter van de Tukker.”

Deel van de volkscultuur

Als het Nedersaksisch verdwijnt uit Twente ziet Morskieft het als een afsterving van taal en cultuur: “Onze taal maakt deel uit van de Twentse volkscultuur. Het hoort bij de identiteit en tekent het karakter van de Tukker.”

231109 raadzaal raadszaal gemeente hengelo FOTO GEMEENTE HENGELO
Lees ook
Hengelose gemeenteraad schakelt even over naar het Twents: 'Daankensweerd, vuurzitter'

'Geen potje'

Wethouder Luttikholt gaf op de vragen van Morskieft op 20 maart als antwoord: "Iets doen aan de instandhouding van het Twens is geen onderdeel van het collegeprogramma en er ligt ook geen opdracht van de raad. Dan kunnen we er ook niet zoveel mee."

Met andere woorden: er is op dit moment geen potje in Hengelo voor initiatieven op het gebied van het Nedersaksisch, maar de wethouder zei tegen de raad dat als die vindt dat er iets moet gebeuren het aan de raad zelf is om geld beschikbaar te stellen. "Zo werkt dat nu eenmaal."

Handdoek

Morskieft pakt de handdoek graag op: “We gaan als CDA bekijken wat we kunnen doen. Het blijft niet bij vragen en antwoorden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.