Verkeer
Stuur appje
Zoek

Steppend Europa komt naar Losser en Oldenzaal voor de Footbike Eurocup

Oldenzaal step steppen
Beeld: Stepbond Nederland

Zo’n 100 deelnemers komen aan de start tijdens de Footbike Eurocup, waarvan wedstrijden op 20 en 21 april in Losser en Oldenzaal gehouden worden. “Internationaal gezien is Nederland best een groot steppenland”, zegt Patrick Olthof, voorzitter van Stepbond Nederland in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Deze wedstrijd is onderdeel van een reeks Europese wedstrijden. “De deelnemers komen uit wel 10 verschillende landen. Dus ook internationaal gezien komt de regio Twente weer heel goed op de kaart.”

Audiofragment
Europa’s beste steppers komen naar Twente | Patrick Olthof
In het weekend van 20 en 21 april komt de Footbike Eurocup naar Nederland! De beste steppers van Europa strijken dit weekend neer in Twente: in Losser en Oldenzaal om precies te zijn.

Serieuze sport

Over steppen wordt wel eens lacherig gedaan, maar het is een echte sport, benadrukt Olthof. “De sport wordt serieus beoefend. Steppen is te vergelijken met hardlopen en wielrennen. We hebben een beetje dezelfde beweging. We hebben ongeveer hetzelfde materiaal als de fiets.” Ook de trainingen lijken op elkaar; de stepsport kent onder andere ook de duurtraining voor de lange tochten en de sprinttraining voor de sprintwedstrijden.

'Verborgen' steppers

Olthof, een van de beste duur-steppers van Nederland, is ook bestuurslid bij Stepteam Twente. De club telt zo’n 50 leden. “Je ziet hier hetzelfde als bijvoorbeeld bij wielerclubs: mensen die individueel een tochtje rijden. Er zijn meer ‘verborgen’ steppers dan we denken.”

Ultrasteppers

Met de step kan veel, vertelt hij. Wedstrijden rijden, toertochten maken, ultrasteppers die lange tochten rijden, marathonsteppers die gemiddeld zo’n 32 kilometer per uur halen.
Je kunt er ook zelfs een berg met een behoorlijk stijgingspercentage mee op rijden. “Maar dat is wel iets voor de gevorderde stepper”, aldus Olthof, die zelf al steppend onder andere de Stelvio bedwong.

Spintwedstrijden

De wedstrijden beginnen zaterdag 20 april met de 500 meter sprint. De snelheden bij de topsprinters kunnen oplopen tot boven de 40 kilometer per uur! Iedere deelnemer rijdt de 500 meter sprint 2 keer, de totale tijd van beide races bepaalt de winnaar.

Ploegentijdrit

’s Middags is er de ploegentijdrit van 3 kilometer. De tijd van de derde rijder die over de finishlijn komt, telt als eindtijd van het team.

Toersteppers

Voor toerrijders en toeschouwers, die de step ook eens willen proberen, is een toertocht langs de Dinkel uitgezet. “Laagdrempelig, met een lengte van 25 kilometer. Na de tocht kun je gezellig plaatsnemen op het foodcourt, om onder het genot van een hapje en een drankje naar de wedstrijden te kijken. Er staan 2 foodtrucks en er is muziek. We kleden het terrein aan in festivalsfeer.”

Marathonwedstrijden

Zondag 21 april zijn er de marathonwedstrijden op de wielerbaan van het Hulsbeek in Oldenzaal. “We zullen zien dat de Europese top daar hele hoge snelheden gaat rijden”, verwacht Olthof.

De stepdag eindigt rond 13.30 uur met de huldiging. Meer informatie: www.stepbond.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.