Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

'Flexflitser' doet intrede in Enschede (en op deze plek komt de tweede mobiele flitspaal)

20240404 Flitspaal flexflitser Broekheurnerrondweg News United Dennis Bakker
Langs de Broekheurnerrondweg is een tijdelijke flitspaal geplaatst: de flexflitser.
Beeld: News United/Dennis Bakker

Via social media en chatgroepen worden Enschedeërs al gewaarschuwd: er staat sinds deze week een nieuwe flitspaal aan de Broekheurnerrondweg, op de rand van de wijk Wesselerbrink. En het is een bijzonder exemplaar. Het gaat namelijk om een zogeheten flexflitser; een verplaatsbare camera die slechts voor een periode van enkele maanden blijft staan. Navraag bij de gemeente leert dat het niet bij deze ene mobiele flitspaal zal blijven in de stad.

De flexflitser is in Nederland een redelijk nieuw fenomeen. Een flitspaal die voor korte tijd wordt opgetuigd op een locatie die volgens de wegbeheerder om welke reden dan ook om extra handhaving vraagt. Het Openbaar Ministerie heeft voor elke regio een beperkt aantal mobiele flitspalen 'in de aanbieding'. Ze worden dus in de hele regio ingezet, gemeenten geven aan of die behoefte er is.

'Veel hardrijders'

En die behoefte is er in Enschede. Enkele jaren geleden toonde de gemeente al wel eens interesse in het gebruik van flexflitsers en die interesse is nu in de praktijk gebracht. De eerste flexflitser staat nu langs de Broekheurnerrondweg, een belangrijke verkeersader tussen de Usselerrondweg en de Burgemeester van Veenlaan.

Op korte termijn is er bovendien een tweede locatie voorzien: de Noord Esmarkerrondweg, tussen de kruispunten met de Sleutelbloemweg en de Floraparkstraat. "Omdat er op deze locaties vaak te hard gereden wordt", zegt een gemeentewoordvoerster over de reden hiervan. "Daarnaast passen ze binnen de criteria zoals dat er ruimte langs de weg moet zijn voor de flitspaal en er relatief veel verkeer rijdt."

Meer locaties in beeld

De mobiele flitspalen worden voor een periode van twee maanden geplaatst en gaan vervolgens naar andere gemeenten. Na vier maanden komen ze weer terug naar Enschede. "We hebben nog meer locaties op het lijstje staan", aldus de gemeentewoordvoerster. Wie vaak over de Haaksbergerstraat, Auke Vleerstraat en de Wesselerbrinkstraat kan ze op termijn ook voorbij zien komen. "Het kan zijn, afhankelijk van het aantal beschikbare flitspalen in de regio en de aanvragen van andere gemeenten, dat hier komende jaren ook flexflitsers worden neergezet."

Lees ook
Nieuwe flitspalen in Enschede draaien overuren: ruim 6.800 boetes in eerste paar maanden

Met de twee mobiele flitspalen komt het totaal aantal snelheidscamera's in Enschede op negen te staan. Aan de Hengelosestraat, Zuiderval, Kuipersdijk, Burgemeester van Veenlaan, Gronausestraat (2x) en Volksparksingel staan al vaste flitspalen. Op die aan de Hengelosestraat na, zetten deze flitspalen ook weggebruikers die het rode verkeerslicht rijden op de foto.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.