Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Lot van vakantiepark op Het Rutbeek ligt in handen van drie twijfelende partijen (en de rechter)

Het rutbeek recreatie gebied bord
Beeld: Leon de Man

Dat er groen licht komt voor een vakantiepark met 250 huisjes bij Het Rutbeek is nog allerminst zeker. De PvdA, het CDA en de PVV twijfelen nog openlijk over het uiteindelijke standpunt dat zij in de raadsvergadering van maandag 13 mei zullen innemen. Minstens één van die fracties is nodig om het voorstel over de streep te trekken. Ondertussen zegt de initiatiefnemer een vakantiepark bij de Enschedese recreatieplas te willen bouwen op basis van reeds bestaande regels, als het voorstel wordt afgewezen. Links- of rechtsom lijkt de rechter het uiteindelijke oordeel te moeten vellen.

In het stadhuis werd deze donderdagavond de commissievergadering van stadsdeel Zuid hervat. Vorig week was het woord aan ruim tien insprekers, die in grote meerderheid hun ongenoegen uitten over de plannen op Het Rutbeek. Nu konden vertegenwoordigers van de raadsfracties en de wethouder hun vragen, antwoorden en oordelen kwijt. Een opmaat naar de raadsvergadering, waarin er een besluit moet worden genomen over de wijziging van het bestemmingsplan.

Veel standpunten al ingenomen

Bij een overgroot deel van de fracties is het standpunt al wel duidelijk. Coalitiepartijen Burgerbelangen, VVD en ChristenUnie twijfelen niet aan de meerwaarde van een vakantiepark op Het Rutbeek. "Dit is goed voor Enschede", aldus Malkis Jajan (VVD). "Dit plan creëert banen, het creëert meer leven in het park dat nu bijna morsdood is en het trekt meer mensen naar onze stad."

“We hebben hier moeite mee. In het verleden hebben we altijd voor deze plannen gestemd. Maar er zijn nieuwe inzichten, de tijden veranderen”

Zo anders zijn gedachten bij veel coalitiepartijen. Er wordt weliswaar al dertig jaar over vakantiehuisjes gesproken, maar zo'n plan vinden zij niet meer van deze tijd. "Het zorgt voor rechtstreekse schade aan de omliggende natuur en voor belasting op natuurgebieden", aldus Gertjan Tillema (D66). Hij vindt het 'buitengewoon opmerkelijk' dat omwonenden pas na bijna vijf jaar antwoord kregen op hun zienswijzen. Sinds eind 2019 ligt de planvorming stil om 'stikstofruimte' te zoeken en vanwege de onzekere coronaperiode.

'Tijden zijn veranderd'

Drie fracties spreken deze donderdagavond hun twijfel openlijk uit. Het CDA (3 zetels) vindt dat er nog veel onduidelijkheid is, maar neigt naar een 'nee'. De PVV (2 zetels) beraadt zich nog op een standpunt, maar geeft wel aan dat als actievoerders en omwonenden het voor elkaar krijgen om een referendum te houden over het onderwerp, dat de partij zich naar die uitkomst zal schikken.

Ontwerp zonder titel 3
Lees ook
Mag Enschede naar de stembus voor Het Rutbeek? Beoogd vakantiepark is ultieme test voor gloednieuw referendum

Een bepalende factor is coalitiepartij PvdA. De drie coalitiepartners lijken de 4 zetels van de sociaal-democraten nodig te hebben voor een minimale meerderheid. Maar in de bijdrage van raadslid Narda Teke-Bozkurt klinkt vooral twijfel. "We hebben hier moeite mee. In het verleden hebben we altijd voor deze plannen gestemd. Maar er zijn nieuwe inzichten, de tijden veranderen. Aan de ene kant is er de verantwoordelijkheid en aan de andere kant horen we de zorgen van omwonenden."

Heldere onderbouwing

D66 kondigt bij voorbaat een motie aan op het plan, om een situatie zoals enkele jaren geleden bij het moskeebesluit te voorkomen. In de motie wil de partij een heldere onderbouwing vastleggen voor een tegenstem, namelijk dat het plan meer ten koste zou gaan van de natuur dan tien jaar geleden is afgesproken.

Bovendien moet deze motie de aanzet geven voor het 'terugbestemmen' van het stuk grond naar recreatie en natuur. Immers, als het plan voor 250 grotere huisjes van tafel gaat zijn er volgens het bestaande bestemmingsplan uit het begin van de jaren negentig wel 290 kleinere vakantiehuisjes mogelijk.

Naar de rechter

Bij een aantal partijen, waaronder de PvdA, gaan de vragen vooral over wat er gebeurt als er geen groen licht komt voor het vakantiepark. Volgens wethouder Marc Teutelink is de kans groot dat de initiatiefnemer naar de rechter stapt en daar zijn gelijk behaalt. "U als gemeenteraad heeft (ruim tien jaar geleden, red.) ons de opdracht gegeven om dit bestemmingsplan te maken." Hij vindt het daarom getuigen van onbehoorlijk bestuur als de verwachtingen die daarmee zijn gewekt teniet worden gedaan. Overigens komt er volgens de wethouder juist meer natuur (2,5 hectare heideveld) bij in het plangebied.

20240204 Rutbeek vakantiepark met locatiekaart
Lees ook
Vakantiepark op Het Rutbeek: bal ligt bij politiek, actievoerders doen beroep op 'realiteitszin en moed'

Volgens de advocaat die de gemeente bijstaat kan het 'oude' bestemmingsplan niet zomaar zonder tussenperiode gewijzigd worden. En als er op basis van die bestaande bestemming alsnog een vergunning voor de bouw van 290 huisjes wordt aangevraagd, zal de gemeente genoodzaakt zijn om toestemming te verlenen. De SP wil over deze kwestie onafhankelijk juridisch advies inwinnen.

Alternatief plan?

En die aanvraag gaat er komen, belooft Harry Kolkman van Vastgoedbouw die namens de initiatiefnemer spreekt. Hij heeft de gemeenteraad laten weten dat als er geen groen licht komt voor het voorliggende plan, er op basis van de bestaande regels alsnog een vergunning voor de bouw van 290 kleinere huisjes wordt aangevraagd.

“Dit plan creëert banen, het creëert meer leven in het park dat nu bijna morsdood is en het trekt meer mensen naar onze stad”

Bij omwonenden van Het Rutbeek valt dat in het verkeerde keelgat. Zij noemen het in hun slotwoord 'een drukmiddel om niet serieus te nemen' omdat er daarvoor eerder juist geen businesscase zou zijn. Inspreker Van Dam richtte zich met name tot de PvdA, om niet in coalitiedrang mee te gaan. "Laat de verschillen in de partijen zien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.