Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Twee Hengelose 'gekkies op de fiets' willen Palestijnse kinderen weer even laten lachen

Een fietsvakantie naar de Westelijke Jordaanoever. Je zult het niet tegenkomen in de gemiddelde vakantiebrochure. De twee Hengelose vrienden die het deze zomer van plan zijn, zien het dan ook allerminst als een vrolijk uitstapje. Eerder als een roeping. Feit is dat Mert Baglar en Randy Gast straks een tocht van een kleine drieduizend kilometer gaan maken naar een regio waar de spanning momenteel om te snijden is en waar regelmatig slachtoffers vallen door legergeweld: "We kunnen niet stilzitten, terwijl er daar onschuldige mensen worden vermoord."

Mert Baglar doet zijn verhaal bij 1Twente Vandaag: "Ik was altijd al wel erg maatschappelijk betrokken, maar vorig jaar februari ging bij mij de knop om, toen ik in Turkije de derde zware aardbeving aan den lijve meemaakte. Ik was daar met een vriend om mensen te helpen die twee weken eerder getroffen waren door de eerste zware bevingen, toen die derde kwam. Dat was heel heftig, maar vanaf dat moment besloot ik nog meer te gaan leven in het moment, meer te genieten. En om elk jaar ergens op de wereld iets van vrijwilligerswerk te doen."

“Als eerste zullen we nieuwe paspoorten aanvragen, omdat de Israëlische bezetter niet gecharmeerd zal zijn van de Turkse stempels in onze paspoorten.”

Mert en z'n boezemvriend Randy Gast (allebei 28 jaar) kwamen vorig jaar zomer op het idee om naar door Israël bezet Palestijns gebied te fietsen en daar kinderen te vermaken met sport én met gedoneerd geld spullen voor hen te kopen. Inderdaad, ruim voor de oorlog daar op 7 oktober uitbrak: "We hebben toen wel even overwogen om niet gaan, maar uiteindelijk laat je dan de kinderen daar in de steek. Dat wilden we niet."

Stempels

Voor de duidelijkheid: de mannen gaan niet naar Gaza, maar naar de Westelijke Jordaanoever, dat andere door Israël gecontroleerde stuk Palestina: "We hebben al contact met verschillende organisaties hoe we ons daar zo veilig mogelijk kunnen bewegen. Als eerste zullen we nieuwe paspoorten aanvragen, omdat de Israëlische bezetter niet gecharmeerd zal zijn van de Turkse stempels in onze paspoorten", lacht Baglar.

Overigens bestaat er een kansje dat ze óók naar Gaza gaan, als de situatie het daar in augustus toelaat: "Die kans is er. Ik wil dat wel, maar ter plekke zal ik dan met Randy moeten overleggen of hij mee wil of niet."

230213 burak uguz RTV OOST
Lees ook
Voetbalvrienden uit Hengelo vertrekken met 20.000 euro naar Turkije

Op zaterdag 7 juli of zondag 8 juli vertrekken de twee op de fiets vanuit Amsterdam. Eerst naar Athene. Dat is 2.800 kilometer. Daar pakken ze het vliegtuig naar Amman in Jordanië, om vanaf daar het laatste stuk weer per fiets af te leggen. "We wilden eigenlijk het hele traject fietsen, maar dan zouden we weer een Turks stempel in onze nieuwe paspoort krijgen en dan kan het zoals gezegd heel moeilijk worden om de grens tussen Jordanië en de Westbank over te steken."

icon_main_info_white_glyph

Via Palestina naar Amsterdam

Mert Baglar werkt als zzp'er op scholen en jeugdzorginstellingen in deze regio. Na hun terugkeer uit het Midden-Oosten verhuist hij naar Amsterdam, waar zijn goede vriend en oud-Hengeloër Randy Gast al langer woont en werkt.

De twee hebben inmiddels al ruim 2.500 euro ingezameld, maar verwachten met name tijdens de tocht nog veel meer geld op te halen, dankzij posts op TikTok en Instagram. "Dat zal mijn taak worden. Zorgen dat iedereen op de hoogte wordt gesteld van de vorderingen van deze twee Hengelose gekkies op de fiets, haha! Randy is de handige van ons twee: als we onderweg materiaalpech krijgen, kan hij dat verhelpen. Randy heeft geen rijbewijs, hij doet altijd alles op de fiets. Ik zal nog wel in training moeten. Ik voetbal al jaren op hoog niveau en loop hard, maar fietsen doe ik zelden."

“Alle mensen zijn me even lief. Ik wil elk jaar ergens op de wereld vrijwilligerswerk verrichten.”

Ze noemen hun actie CycleForKids: "Onder die vlag gaan we sportclinics geven aan de kinderen in het getroffen gebied. We willen niet alleen letterlijk de afstand overbruggen, maar ook harten raken en steun geven aan de kinderen die het het hardst nodig hebben. Van het ingezamelde geld zullen we spullen kopen die de mensen het hardst nodig hebben. Denk aan kleding, tenten en bijvoorbeeld tampons, maar ook speelgoed."

Randy en Mert steunen?

Baglar mag dan zelf moslim zijn en na de Turken in 2023 nu wederom hulp bieden aan mensen die hetzelfde geloof aanhangen, hij wil zich in de toekomst niet beperken tot één bepaalde groepering: "Alle mensen zijn me even lief. Ik wil elk jaar ergens op de wereld vrijwilligerswerk verrichten. Als mensen suggesties hebben, zijn die van harte welkom."

Randy en Mert steunen bij hun missie van aankomende zomer? Ga naar hun Go Fund Me-pagina.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.