Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gewraakte rechter in zaak asielhotel Albergen mag blijven

Elshuys
Beeld: rtvnot

De rechter die vorige week vrijdag zo'n dertig bezwaarmakers tegen de komst van een asielhotel in Albergen tegenover zich zag staan, mag doorgaan met die zaak. De rechter wilde afgelopen dinsdag al uitspraak doen, maar die snelheid haalde het vertrouwen van omwonenden onderuit. De rechter zou vooringenomen en op de hand van het COA zijn. De bezwaarmakers wilden een andere rechter, maar daar gaat de wrakingskamer van de rechtbank Overijssel niet in mee.

Elshuys
Lees ook
Vertrouwen in rechtbank is weg bij omwonenden asielhotel Albergen

Zo'n dertig inwoners van Albergen stapten naar de bestuursrechter in een poging de komst van het asielhotel tegen te houden. In augustus 2022 gaf staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming om in het voormalige hotel 't Elshuys 165 bedden te plaatsen voor maximaal 150 asielzoekers. De gemeente Tubbergen verleende vervolgens de vergunning.

Sinds die tijd staan het gemeentebestuur en het COA lijnrecht tegenover de inwoners van het Twentse dorp. Volgens die laatsten rijgt de gemeente leugen aan leugen en worden ze met vragen van het kastje naar de muur gestuurd. "Het COA wijst naar het Rijk, het Rijk naar de gemeente en de gemeente naar het COA. Is dit onze transparante overheid? Wij burgers hebben het nakijken", klonk het vorige week in de rechtszaal in Zwolle.

Een aantal bezwaarmakers laat zich bijstaan door juridisch adviseur Marcel Middelkamp, die de rechter vertelde dat het vertrouwen in de overheid en het COA zoek is. "Er zijn al lasten onder dwangsom opgelegd. Die reeks aan dwangsommen, omdat het COA zich aan geen enkele regel houdt, moet je meenemen in de vraag: moet het COA deze vergunning wel krijgen?"

Elshuys albergen
Lees ook
COA en gemeente Tubbergen lijnrecht tegenover omwonenden asielhotel: "Is dit onze transparante overheid?"

Vertrouwen verdwenen

Die vraag wilde de rechter afgelopen dinsdag al beantwoorden, maar volgens bezwaarmakers gaf de rechter daarmee te veel gas. Zo veel haast duidt er volgens hen op dat de rechter partijdig is. Die zou op de hand van het COA zijn, dat een dringend tekort aan opvangplekken heeft. En daarmee is ook het vertrouwen in de rechter verdwenen. Want zo veel snelheid? "Dat is alleen in het voordeel van het COA dat haast heeft", aldus jurist Middelkamp.

Reden voor Middelkamp de rechter te wraken. Zonder succes. Volgens de wrakingskamer van de rechtbank Overijssel is namelijk niet aangetoond dat de rechter vooringenomen is. "De wrakingskamer verklaart het verzoek ongegrond", luidt daarom de beslissing.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.