Verkeer
Stuur appje
Zoek

Historische grenspaal na ‘tussenstop’ in Oldenzaal terug op z’n plek

Grenssteen
Grenspaal nr. 7 is inmiddels herplaatst bij Kulturhus De Mare in Noord Deurningen, dichtbij de oorspronkelijke locatie aan de Rammelbeek.
Beeld: Twente FM

Grenspaal nummer 7, die in de achttiende eeuw de grens tussen Nederland en Duitsland markeerde, keert na een halve eeuw terug naar de oorspronkelijke plek. De grenspaal was een tijdlang ‘vermist’, maar behoort sinds de jaren 1970 tot de collectie van Museum het Palthe Huis in Oldenzaal. De grenspaal is inmiddels herplaatst bij Kulturhus De Mare in Noord Deurningen, dichtbij de oorspronkelijke locatie aan de Rammelbeek. Daar wordt deze op 12 april officieel onthuld.

Korte lijntjes

De herplaatsing van deze grenspaal is een initiatief van het ‘Platform Markegrenzen en Markestenen in Twente’ van de Vereniging Oudheidkamer Twente. Burgemeester Patrick Welman, in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Oudheidkamer Twente: “Het is fantastisch te ervaren dat ook dit keer de lijntjes in onze regio kort zijn en dat we samen de historie levendig kunnen maken.”

Audiofragment
Nieuwe plek historische grenspaal Rammelbeek | Nikki Olde Monnikhof
Op 12 april is de onthulling van de herplaatsing van een historische grenspaal: nummer 7, die in de achttiende eeuw de grens tussen Nederland en Duitsland markeerde. De grenspaal krijgt een nieuwe plek bij Kulturhus De Mare in Noord Deurningen, dichtbij de oorspronkelijke locatie aan de Rammelbeek.

Grenspalen zijn uniek erfgoed

Het platform zet zich in voor het behoud en het zichtbaar maken van oude grensmarkeringen. Grenspalen zijn uniek erfgoed: ze vertellen het verhaal van vroegere grenzen en bieden een kijkje in de rijke Twentse geschiedenis. Om de herplaatsing van de grenspaal mogelijk te maken is de samenwerking gezocht met Stichting Heemkunde Denekamp.

icon_main_info_white_glyph

‘Enorme meerwaarde’

Museum het Palthe Huis ziet de herplaatsing van de grenssteen als een heel positieve ontwikkeling. Directeur-bestuurder van Stichting Oldenzaalse Musea Nikki Olde Monnikhof: “Het heeft een enorme meerwaarde om historisch erfgoed in de oorspronkelijke context te kunnen ervaren. Door grenspaal nummer 7 terug te brengen naar Noord Deurningen, worden de beleving en de cultuurhistorische waarde van de grenspaal versterkt.”

Geschiedenis tastbaar

Ook vanuit Oudheidkamer Twente wordt uitgekeken naar de onthulling van de grenssteen op 12 april. Voorzitter Patrick Welman: “Als Oudheidkamer juichen we elk initiatief toe dat tot doel heeft de geschiedenis van Twente zichtbaar en tastbaar te maken.”

Welman was ook te gast in het Twents Kwartearken, waar hij vertelt over deze onthulling:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.