Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Gewraakte ovatonde in Enschede op de schop: 'Nieuwe afslagstrook niet geschikt voor vrachtwagens'

Whats App Image 2023 06 20 at 14 48 19
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Binnenkort is het waarschijnlijk afgelopen met halsbrekende toeren die automobilisten op de Deurningerstraat in Enschede uithalen om niet via de singel te hoeven omrijden. Op dit moment wordt er gewerkt aan de realisatie van een afslagstrook midden op de ovatonde ter hoogte van het kruispunt met de Raiffeisenstraat. Zo wordt het weer mogelijk om vanuit de Deurningerstraat linkaf te slaan.

De ovatonde is een van de meest gewraakte verkeerssituaties in de stad. Vroeger was dit een gewone T-splitsing tussen de Deurningerstraat en de Raiffeisenstraat. Enkele jaren geleden is de laatstgenoemde weg geasfalteerd en ook het bewuste kruispunt opnieuw ingericht. Omdat de gemeente eigenlijk af wil van doorgaande routes dwars door de binnenstad is de mogelijkheid om links af te slaan op de Raifeissenstraat in het ontwerp van de ovatonde voorkomen.

Veel automobilisten keren om

Het resultaat is dat veel automobilisten zich niets van de beperkingen aantrekken. Het gaat om gemiddeld honderd automobilisten in het spitsuur. Een deel van hen rijdt door tot de eerste afslagmogelijkheid (Kottendijk) om daar vervolgens te keren. Dat is misschien onwenselijk, maar niet verboden. Gevaarlijker zijn de andere manieren waarop automobilisten tóch de Raiffeissenstraat inrijden.

Lees verder onder de afbeelding.


Ovatonde aanpassingen
Links: de beoogde doorsteek in de ovatonde. Rechts: de drie keerbewegingen met tegen het verkeer in (A), over de middenberm (B) en omdraaien bij de Kottendijk (C).
Beeld: Gemeente Enschede

Uit een verkeersonderzoek blijkt dat de helft van de kerende automobilisten dit doet door over de middenberm, direct achter de ovatonde, te rijden. Maar het kan nog erger: 18 procent van hen rijdt tegen het verkeer in rechtstreeks de Raiffeisenstraat in.

Deurningerstraat en Molenstraat bereikbaar

Door een afslagstrook in het midden van de ovatonde op te nemen, moet links afslaan weer mogelijk zijn. De ingreep is vergelijkbaar met de afslagstrook aan de Oldenzaalsestraat, ter hoogte van de kruising met de Molenstraat. Opvallend is de aanpassing wel, omdat het in feite lijnrecht ingaat tegen het beleid van de afgelopen jaren om doorgaande routes in het centrum onmogelijk te maken.

Desondanks verwacht de gemeente niet dat het tot een enorme toename van verkeer gaat leiden. Deze hele week wordt er aan de ovatonde gewerkt. Tijdens de werkzaamheden is de Deurningerstraat vanaf de singels geheel bereikbaar, behalve op donderdag 11 april. De Molenstraat is via de Raiffeisenstraat altijd bereikbaar. Winstwaarschuwing: de aanpassing van de ovatonde is niet voor alle weggebruikers een oplossing. "De doorsteek is niet geschikt voor vrachtwagens", aldus de gemeente op haar website.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.