Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Laagvliegende helikopters: Defensie oefent twee dagen boven Twente

Whats App Image 2024 04 09 at 12 42 40
Bij de oefening van Defensie wordt gebruik gemaakt van twee Chinook-transporthelikopters en een Cougar-tranporthelikopter
Beeld: 112Twente/Pascal Vlutters

Joint Falcon: dat is de pakkende naam van de oefening van de Koninklijke Luchtmacht die deze week plaatsheeft in onder meer het luchtruim van Twente. Deze dinsdag en donderdag wordt er geoefend met laagvliegende helikopters. Hoewel de oefeningen voor een deel plaatshebben op de voormalige Vliegbasis Twenthe, kan het dus zijn dat Twentenaren militaire helikopters voorbij zien razen.

Met name deze dinsdag wordt er in het zogeheten 'focusgebied Twente' geoefend. Dat is het luchtruim in de gemeenten Dinkelland, Borne, Oldenzaal, Losser, Hengelo en Enschede. Het gaat om een zogenaamde 'Air-assault oefening', ofwel een oefening waarin de luchtmacht samen met grondtroepen optrekt om een aanval in vijandig gebied na te bootsen.

Drie legerhelikopters

In een fictief scenario met verhoogde dreiging trainen helikopterbemanningen tactische vliegbewegingen dicht bij de grond en tussen de bossen, om zo tijdens inzet in iedere situatie en omgeving juist te kunnen handelen. Er wordt dus bewust niet op hoogte gevolgen om buiten het zicht van de radar te opereren.

Bij de oefening van Defensie wordt gebruik gemaakt van twee Chinook-transporthelikopters en een Cougar-tranporthelikopter. Op donderdag wordt er opnieuw geoefend, al zal dan vooral de aanvliegroute tussen vliegbasis Gilze-Rijen en de voormalige Vliegbasis Twenthe (tegenwoordig Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie) het domein van laagvliegende helikopters zijn.

Whats App Image 2024 04 09 at 12 42 41
In een fictief scenario met verhoogde dreiging trainen helikopterbemanningen tactische vliegbewegingen dicht bij de grond en tussen de bossen
Beeld: 112Twente/Pascal Vlutters
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.