Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Betere zorg onder schooltijd op Almelose SO-school: geeft rust voor kind en ouder

Herderscheeschool
De Herderscheeschool voor speciaal onderwijs
Beeld: Eigen foto

De Almelose Dr. Herderscheeschool voor speciaal onderwijs (SO) krijgt extra ondersteuning van zorgprofessionals per klas in plaats van de tot nu toe gebruikelijke, individuele jeugdhulp-indicatie. Zorgverleners van De Twentse Zorgcentra lopen fysiek in de klas mee.

‘Zorg in Onderwijstijd’ heet de pilot op Herderscheeschool in samenwerking met de gemeente Almelo en de Twents Zorgcentra. De proef moet tot betere zorg leiden onder schooltijd voor kinderen, die naast passend onderwijs ook extra persoonlijke zorg nodig hebben. Volgens adjunct-directeur Bas Hessselink van de SO-school aan de Schapendijk is het een hele verbetering wanneer onder schooltijd ondersteuning door de aanwezige zorgprofessional direct wordt opgepakt wanneer dat nodig. ”Anders dan steeds weer een beoordeling welke ondersteuning kinderen in de klas nodig hebben, geeft het leerlingen in de pilotgroepen meer rust als de juiste persoon aanwezig is op moment van de nodige ondersteuning. Rust en duidelijkheid is voor deze leerlingen heel belangrijk om goed onderwijs te kunnen volgen.”

Zorg beter afstemmen

De Dr. Herderscheeschool is een school voor zeer moeilijk lerende kinderen in de basisschoolleeftijd. Afgelopen periode hebben zowel de school als de wijkcoach contact gehad met ouders over de pilot, die overigens landelijk wordt uitgerold. De pilot duurt voor heel 2024. Wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis van de gemeente Almelo juicht de pilot toe. ”Hulp kan zo veel sneller worden ingezet en beter worden afgestemd op de behoefte van iedere leerling.”

Vermindering administratieve lasten

De pilot moet er ook voor SO-leerlingen van 4 tot 8 jaar op De Rietpluim voor zorgen dat meer kinderen eerder kunnen profiteren van het zorgaanbod onder schooltijd, op school. De ondersteuning kan preventief worden ingezet of zo nodig gericht op een specifieke hulpvraag van een leerling of een groep kinderen. Omdat de samenwerking tussen onderwijs, zorg en gemeente leidt tot een vermindering van administratieve lasten, is er bovendien meer tijd om effectiever te werken en meer tijd te besteden aan de kinderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.