Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Drie miljoen euro schade bij Twence door ontploffende lachgascilinders in verbrandingsoven

Lachgascilinders die in het restafval terecht komen, zorgen bij afvalverwerker Twence voor grote problemen. Ze ontploffen en veroorzaken schade aan de verbrandingsoven. Alleen al bij Twence is dat bedrag het afgelopen jaar opgelopen tot zo'n 3 miljoen euro. Reden voor het bedrijf om vanaf maandag 15 april een pilot te starten om lachgascilinders anoniem in te leveren bij Twente Milieu in Hengelo en Enschede: wie er eentje inlevert, krijgt 5 euro contant in het handje.

Het afgelopen jaar zijn er landelijk al duizenden cilinders ontploft in de ovens van de Nederlandse afvalverwerkers. Zo ook bij Twence dat sinds vorig jaar enorme drukpieken ziet in de installatie. Sinds lachgas sinds 2023 op de lijst van verboden middelen van de Opiumwet staat, worden zogenaamde wegwerpexemplaren bij het restafval gedumpt en komen soms zelfs bij het GFT-afval terecht. Het gaat niet om zogenaamde kleinere cilinders, maar om grotere exemplaren van wel 40 centimeter lang. Voor het landelijke lachgasverbod zat er statiegeld op de cilinders en werden deze keurig ingeleverd bij leveranciers. Daarvoor speelde het probleem nauwelijks.

Ontploffende lachgascilinders

"De cilinders komen in de verbandingsoven terecht waar ze in aanraking met hitte komen. Daardoor komen ze onder druk te staan met als gevolg dat ze ontploffen en wel vijftig meter met enorme snelheid wegschieten. Er ontstaat dan schade aan de roosters en wanden van de verbrandingsoven en met alle risico voor de medewerkers," zegt Ilse Jansink, woordvoerder van Twence. "Tot nu toe zijn er gelukkig nog geen ongelukken gebeurd."

Oplossingen

Na het ontploffen van een cilinder moet de installatie worden stilgelegd. Afhankelijk van de schade kan dat 1 tot 5 dagen duren met alle kosten van dien. Twence zegt het geld liever uit te geven aan verduurzaming van de regio. "Daarom zoeken we naar oplossingen. Voor de tijdige verwerking van afval, de continuïteit van de installaties én de veiligheid van medewerkers is het dus van belang om nu in actie te komen. De pilot met beloning is er één van."

De pilot is een maatregel aan de voorkant, maar bij Twence zelf wordt ook gekeken of afval voorgesorteerd kan worden of dat er slimme camera's geplaatst kunnen worden die cilinders kan detecteren in de afvalstromen. "We kijken ook of de installatie aangepast kan worden, zodat die beter bestand is tegen drukpieken."

“Er ontstaat dan schade aan de roosters en wanden van de verbrandingsoven en met alle risico voor de medewerkers.”

Inzameling

De inleverpilot loopt van maandag 15 april tot en met donderdag 11 juli. Daarna wordt de balans opgemaakt en gekeken of er daadwerkelijk minder cilinders in de afvalstromen en openbare ruimtes terecht komen. De inzameling met beloning vindt plaats op twee locaties in de regio (Hengelo en Enschede). Ook alle inwoners uit de gemeenten, waar Twente Milieu inzamelt (Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal en Wierden), kunnen hier (anoniem) terecht).

Veilig inleveren kan ook met milieupas, maar dan zonder beloning, tijdens openingstijden bij Milieuparken Hengelo en Hof van Twente en overige afvalbrengpunten in Almelo, Enschede, Losser, Oldenzaal en Wierden.

Wie meer wil weten over inzamelen van de lachgascilinders, de voorwaarden en locaties, kan terecht op: twentemilieu.nl/veiliginleveren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.