Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Inwoners van Hengelo positiever over eigen binnenstad: 'Ik stond nog net niet te dansen op tafel'

Binnenstad hengelo
De horeca is voor veel inwoners een reden om naar de binnenstad te komen. Zo'n 15 procent van de inwoners geeft aan minimaal één keer per week een horecagelegenheid te bezoeken.
Beeld: 1Twente

De waardering die Hengeloërs voor hun eigen stad hebben, stijgt. Kreeg de binnenstad in 2022 nog een zesje, in 2023 waren de inwoners met een zeven een stuk positiever. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde Binnenstadspeiling, die de gemeente Hengelo jaarlijks laat uitvoeren door Kennispunt Twente.

Een ruime meerderheid van 82 procent van de inwoners vindt dat de binnenstad er in de afgelopen 12 maanden op vooruit is gegaan. Mensen komen vooral naar het centrum voor een bezoek aan de warenmarkt (61 procent), om te winkelen (57 procent) of voor een bezoekje aan de horeca (48 procent).

Meer variatie in winkelaanbod

Op verschillende aspecten krijgt de binnenstad een hogere waardering dan in 2022, waaronder de kwaliteit van de warenmarkt. Die wordt beloond met een 7,5 (+0,3). Netheid van de binnenstad krijgt een 7,4 (+0,6) en groen in de binnenstad wordt beloond met een 7,2 (+0,9). De waardering voor de variatie in het winkelaanbod scoorde in 2022 nog een 5,1. In 2023 steeg dit met 0,5 punten naar een 5,6.

“Toen de cijfers bekend werden een paar weken geleden, heb ik wel staan juichen.”

De gemeente Hengelo en binnenstadspartners SCH en Hengelo Promotie zien dat gezamenlijke inspanningen voor het realiseren van een aantrekkelijke binnenstad, worden beloond en zijn blij met de cijfers.

'Dansen op tafel'

Wethouder Gerard Gerrits is in zijn nopjes met het resultaat: "Toen de cijfers bekend werden een paar weken geleden heb ik wel staan juichen. Ik stond nog net niet op de tafel te dansen." Dat de binnenstad een 7 krijgt als rapportcijfer krijgt, is overigens niet iets waar de wethouder tevreden mee is. "Ik wil er volgend jaar het liefst nog wat bij."

Leegstand

Het behalen van hogere waarderingscijfers is één van de doelstellingen in het Actieplan Binnenstad 2022-2026. Als het gaat om terugdringen van de leegstand dan is een doelstelling van minder dan 10 procent nog niet gehaald. Daarvoor moeten de komende twee jaar nog alle zeilen wordt bijgezet.

'Op de goede weg'

In 2023 stonden 63 winkelpanden leeg, 5 minder ten opzichte van 2022. Sinds 2017 is er een daling ingezet als het gaat om leegstand. Dit komt vooral doordat winkelpanden in het kernwinkelgebied zijn herbestemd en een woonfunctie hebben gekregen, zoals een serie panden in de marktstraat. Het percentage leegstaande panden in de binnenstad daalde in 2023 daardoor net onder de 20 procent in 2023, namelijk 19,4.

Gerard Gerrits beaamt dat de klus in de stad nog zeker niet is geklaard. "Het is wel een signaal dat we op de goede weg zijn en dat mensen in de stad het ook zien en ons complimenten geven."

DSF5386 enschedesestraat hengelo foto arjen waanders
Lees ook
Leegstand in Hengelo daalt langzaam; stad in de lift dankzij investeringen en samenwerking

Terugdringen leegstand

Peter Bebseler, voorzitter van de Stichting Centrummanagement Hengelo, constateert dat alle investeringen die zijn gedaan ook iets opleveren: "Na het debacle met het Hijschgebouw (plan voor een markthal op het plein, red.) lag alles op z'n gat en zijn we blanco weer begonnen. Nu zijn we vier jaar verder en ziet alles er heel anders uit en daar zijn we heel erg blij mee."

Voor de SCH-voorzitter is de huidige leegstand nog wel een doorn in het oog. "Als het gaat om de beleving, de verblijftijd en bestedingen van de bezoeker in de binnenstad, dan moet die leegstand gewoon naar beneden de komende jaren."

240321 Impressie horecawand Lange Wemen Hengelo Van Wonen
Lees ook
Hengelose horecaondernemer Ten Brummelhuis koopt horecaplint Lange Wemen: 'Hier komen twee prachtige zaken'

'Geen taak van de gemeente'

Terugdringen van die leegstand is geen makkelijke opgave, vertelt wethouder Gerrits. Vaak wordt er naar de gemeente gekeken, maar die leegstaande winkelpanden zijn niet van de gemeente. "Alles dat leegstaat, is van marktpartijen. Het enige dat wij kunnen doen, is zorgen voor de goede randvoorwaarden als een mooie openbare ruimte, een goed ondernemersklimaat en goede parkeervoorzieningen", aldus Gerrits.

“Die leegstand moet gewoon naar beneden de komende jaren.”

Als het gaat om het aantal horecavestigingen, dan is het aantal zaken in Hengelo stabiel. Net als voorgaande jaren wordt de horeca in Hengelo in het onderzoek hoog gewaardeerd met een 7,4 als rapportcijfer. De veiligheid in de horeca krijgt een 7,7 en de kwaliteit wordt beloond met een 7,5.

'Meer mooie horecabedrijven'

Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hengelo zegt dat als het gaat om horeca in de binnenstad, hij hoopt dat er de komende jaren nog meer mooie bedrijven bijkomen. "Vooral de bedrijven die we in Hengelo nog niet hebben en een aanvulling zijn voor de binnenstad."

Onlangs werd bekend dat de Hengelose ondernemer George ten Brummelhuis twee horecazaken gaat vestigen in de nieuw te realiseren horecawand aan het Burgemeester Jansenplein. Daarboven komen appartementen.

Door op de ingeslagen weg

De gemeente zegt verder te gaan op de ingeslagen weg. Dit jaar nog wordt de kerktuin achter Lambertusbasiliek en de vernieuwde parkeerplaats aan De Wetstraat opgeleverd. Volgend jaar wordt ook gestart met het herstemmen van het voormalige V&D-pand en het gebied daarachter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.