Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Almeloos PvdA-raadslid Zwerink stapt op en gaat zelfstandig verder: ‘geen vertrouwen van fractie’

Herman Zwerink Bjorn
Herman Zwerink, opgestapt uit Almelose PvdA-fractie
Beeld: Björn van den Elst

Het Almelose raadslid Herman Zwerink stapt uit PvdA- fractie. Zwerink bevestigt dat hij het besluit zaterdag nam tijdens een fractiebijeenkomst ‘op de hei’ met een vertrouwenskwestie als oorzaak.

Breekpunt voor Zwerink zou de uitspraak van fractievoorzitter Jorien Geerdink zijn dat ze haar collega-raadslid niet vertrouwt. Voor Zwerink was dat aanleiding om meteen op te stappen. ”De vertrouwenskaart speel je maar 1 keer.”

Eenrichtingsverkeer

Zwerink denkt dat het is fout gegaan op recentelijke, ingewikkelde dossiers als het Stadstheater en Lokale Omroep. Wat er precies speelt is onduidelijk. Wel geeft Zwerink aan dat hij als woordvoerder voor de PvdA op die dossiers nooit op steun van de fractievoorzitter heeft kunnen rekenen en de communicatie van hem uit als eenrichtingsverkeer voelde. Dat tijdens een heidag de aap uit de mouw komt en het om een vertrouwenskwestie gaat, had Zwerink niet zien aankomen. ”Dat was voor mij een verrassing. En zoals de voorzitter van het partijbestuur het verwoordde: de vertrouwenskaart kun je maar 1 keer spelen.” Geheel tegen het partijprotocol in zegt Zwerink overigens niet van plan te zijn z'n zetel in te leveren. “Die zetel neem ik mee en ga zelfstandig verder in de gemeenteraad van Almelo.”

“De fractie betreurt de gang van zaken en ziet zich gedwongen het besluit van Herman te respecteren”

Jorien Geerdink laat in een reactie weten dat de fractie de gang van zaken zeer betreurt. ”In een bericht aan de leden van de gemeenteraad geeft hij aan dat een deel van de fractie het vertrouwen in hem heeft opgezegd. In dat beeld herkent de fractie zich niet. De fractie betreurt de gang van zaken en ziet zich gedwongen het besluit van Herman te respecteren.”

Onaangenaam verrast

Dat Zwerink de leden van de gemeenteraad heeft laten weten zijn zetel te willen behouden heeft de fractie ‘zeer onaangenaam verrast’. Geerdink: ” We weten uit het verleden dat juist Herman veel waarde hecht aan de afspraak in onze PvdA-gedragscode dat je de zetel altijd aan de partij laat. Het bestuur zal hierover het gesprek dan ook met hem aangaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.