Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Camera’s in en om Almelose windmolen moeten vandalen afschrikken

Korenmolen De Hoop
Vrijwilligers installeren camera's in Korenmolen De Hoop
Beeld: Eigen foto

De bliksemafleider van Korenmolen De Hoop moest het twee keer in korte tijd ontgelden door koperdiefstal. Ook de windmolen aan de Nieuwstraat in Almelo ontkomt niet aan crimineel gedrag en vandalisme. Camera’s moeten dit soort toestanden in de toekomst voorkomen. Cameratoezicht biedt vrijwilligers bovendien het gevoel van veiligheid.

Het project bestaat uit een viertal camerapunten binnen in de molen en nog eens drie camerapunten buiten onder de stelling van Korenmolen. Die staan gericht op het molenlijf en alles en iedereen met kwaad in gedachten wordt vastgelegd. De gemeente bekostigt de apparatuur als eigenaar van de molen en handige molenvrijwilligers hangen de camera’s op de juiste plekken op. ”Helaas is het nodig", weet molenaar en vrijwilliger Janine van de Linde. ”Tegelijkertijd kunnen de camerapunten in de molen worden ingezet voor service aan bezoekers voor wie traplopen lastig is. Op een beeldscherm kun je beneden meekijken wat er boven in de molen gebeurt, hoe de molen op verschillende verdiepingen werkt. De molen telt meerdere zolders en niet iedereen is in staat zo hoog te klimmen.”

Nieuwe molenschuur

Vrijwilligers van Korenmolen De Hoop zijn deze dagen druk bezig camera’s aan te brengen in de Almelose windmolen aan de Nieuwstraat. ”Onze molen is tijdens de Nationale Molendagen op 11 mei geopend en dan zullen de camera’s in gebruik zijn”, meldt Van de Linde. De molen heeft de laatste jaren veel onderhoud gehad en de naastgelegen nieuwe molenschuur is zo goed als gereed. ”Dan hebben we het over de laatste kleine dingetjes die nog moeten gebeuren. De schuur is van grote toegevoegde waarde. Bij slecht weer kun je groepen bezoekers binnen ontvangen en het verhaal van de molen vertellen. De molenschuur is een echte aanwinst. Die is overigens in eigendom van de beheersstichting, de gemeente is eigenaar van de molen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.