Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dronepiloot en veldwerker vinden samen eerste gruttonest in Geesteren

Eerste gruttonest
Beeld: Hennie Schröder

Veldwerker Gerrit Olimulder van de Vogelwerkgroep Geesteren en dronepiloot Roger Borre van de Weidevogels Hof van Twente hebben afgelopen zaterdagochtend het eerste nest van een grutto van dit jaar gevonden. Het tweetal vond verder ook nog liefst 24 nesten van kieviten en een eendennest met 5 eieren in de Veldhoek bij Geesteren.

Geen onnodige verstoring

"Door eerst alles effectief af te vliegen hoeven de veldwerkers het veld nog niet in”, legt voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep uit. “Er is geen onnodige verstoring. Je kunt dan nog onder maximale omstandigheden supersnel vliegen, voordat de zon op komt.” Bij een verstoring door de veldwerkers vliegt alles tegelijk de lucht in, zodat de laatste eieren te veel zouden afkoelen om gevonden te worden met de drone.

Eerste nest met 4 eieren

Voorzitter Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren is vol lof over het werk van Gerrit Olimulder. “Dit was voor hem de eerste keer als veldwerker om de nesten op te sporen. En dan ook nog eens het eerste gruttonest van dit jaar met 4 eieren vinden, dat is echt heel mooi.” Overigens was de helft van de gruttonesten al gevonden en gemarkeerd met stokken door vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren. Na de zoekactie met de drone kunnen er nog gruttonesten van 1, 2 of 3 eieren liggen.

Nesten in een app

Roger Borre heeft afgelopen zaterdag eerst een weiland, waar de grutto zat, en daarna een maisland van ongeveer 10 ha gescand met de drone. Hij is daarna alle hotspots nagelopen en de plekken van de vele nesten ingevoerd in het systeem. Door een foto te maken van 35 meter hoogte worden de coördinaten vastgelegd bij het plaatje. Via Telegram voert Roger Borre vervolgens de GPS plek in met de app Monitor Boerenlandvogels. Iedereen kan de app downloaden en zien waar de nesten liggen.

Eerste gruttonest eieren
Beeld: Hennie Schröder

Al 5 jaar ervaring

De stichting Weidevogels Hof van Twente is dit jaar begonnen met dronevliegen, na informatie en hulp te hebben gekregen van de Vogelwerkgroep Geesteren. In het Tubbergse dorp hebben vrijwilligers al 5 jaren ervaring opgedaan met de drone onder leiding van coördinator Anton Schrijver. Roger Borre voorziet de Vogelwerkgroep Geesteren al 5 jaar van drones en belangrijke updates voor de software. Ook leidde hij 10 dronepiloten op en begeleidde ze.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.