Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nationale Ombudsman woensdag met keukentafel op de markt in Hengelo: 'Kom bij ons met je klachten'

231128 Reinier van Zutphen PERSFOTO NATIONALE OMBUDSMAN
De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen komt woensdag naar Hengelo.
Beeld: NATIONALE OMBUDSMAN

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en z'n collega Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer zitten woensdag achter een keukentafel op de Hengelose markt en iedereen kan met z'n of haar klacht bij hen terecht. Een dag eerder zitten ze op de markt in Zwolle. Begin dit jaar heeft Van Zutphen de taken van de lokale ombudsmannen overgenomen. Als bemiddelaar tussen burger en overheid maakt hij nu een rondje langs de velden om alle regio's beter te leren kennen.

In deze regio heeft Van Zutphen zich al verdiept in het schadeverhaal van de aanwonenden van kanaal Almelo-De Haandrik en de gang van zaken rond de zoutwinning in de gemeente Haaksbergen en landelijk liggen dossiers als de Toeslagenaffaire en de schade als gevolg van de aardbevingen in Groningen op z'n bordje.

“Wantrouwen uitstralen is wantrouwen terugkrijgen”

Bij radio Oost vertelde Van Zutphen maandagmorgen hierover: "De overheid moet kijken naar de eigen rol, waarin wantrouwen richting de burger de overhand nam. Wantrouwen uitstralen is wantrouwen terugkrijgen."

'Goed communiceren'

Het is volgens de ombudsman overigens niet altijd de overheid die verstek laat gaan. Van Zutphen krijgt ook signalen dat de overheid wél goed informeert en de burger het toch echt mis heeft: "Bij conflicten tussen burgers en overheden is het soms ook een kwestie van goed communiceren."

'Gemeenten fors gekort'

De rondreis van Van Zutphen door Overijssel begint een dag na het nieuws dat het kabinet honderden miljoenen extra uittrekt om gemeenten te laten rondkomen. De gemeenten zouden fors gekort worden met het idee dat de samenvoeging van gemeenten een geldbesparing op zou leveren. Volgens Van Zutphen onterecht, omdat er ook veel taken naar de gemeenten zijn overgeheveld. "Daar moet dan ook extra geld bij."

UWV en Belastingdienst

Mensen die problemen ervaren met bijvoorbeeld de gemeente, het UWV of de Belastingdienst kunnen met Van Zutphen en Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in gesprek: "Iedereen is van harte welkom aan onze keukentafel."

Die keukentafel staat woensdag van 12.00 tot 14.00 op de markt Hengelo, voor de deur van Hengelo Promotie aan de Markt 8.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.