Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Directeur Schouwburg Hengelo wil dat proef met gratis entree slaagt: 'We gaan alles op alles zetten'

Het is een proef voor één jaar, maar theaterdirecteur Raoul Boer gaat alles op alles zetten om deze pilot te laten slagen, zodat kinderen en jongeren ook ná komend seizoen gratis naar binnen kunnen bij Schouwburg Hengelo. Boer keek het idee af bij het theater in Venlo, waar de zaalbezetting al twee jaar lang beduidend hoger is: "Waarom zou dat hier niet kunnen?"

Te vaak ziet Raoul Boer de laatste jaren zalen die maar voor de helft gevuld zijn, terwijl de voorstelling schreeuwt om een uitverkocht huis: "De meeste van onze voorstellingen gaan echt ergens over. Begin deze maand hadden we bijvoorbeeld 'Help, Helikopterouders!' van theatergroep Het Laagland in de middenzaal. Over de verschillende soorten ouders die er zijn. Herkenbaar voor iedereen. Er zaten 120 mensen in de zaal, waar er bijna 300 in kunnen. Met deze pilot hopen we dat die aantallen volgend jaar omhooggaan."

240409 schouwburg hengelo 1 TWENTE
Lees ook
Schouwburg Hengelo legt de rode loper uit voor jongeren tot en met zestien jaar: entreekaartjes gratis

Boer is al sinds 2001 directeur van de Hengelose Schouwburg en kent inmiddels de kracht van theater: "Wekelijks hebben we voorstellingen die iets vertellen over de tijd waarin we leven. Jeugdtheater gaat vrijwel altijd over iets dat actueel en relevant is." Hij noemt de voorstelling Geldezels van de Enschedese theatergroep Sonnevanck: "Gaat over hoe jongeren door criminelen worden misbruikt om als zogeheten 'geldezel' te fungeren. Via hun bankrekening wordt gestolen geld weggesluisd. Heel actueel, heel goed geschreven en geweldig goed geacteerd. Zou iedereen gezien moeten hebben."

Open Podium Overijssel

Van een heel andere orde is het Open Podium Overijssel. Een talentenjacht voor jong en oud in de stijl van Holland's Got Talent. Komende zaterdag is de finale in Schouwburg Hengelo. Ook hier keek Boer het concept elders af, om het vervolgens in de eigen contreien te laten gedijen en groeien: "Zeventien jaar geleden begonnen we als Open Podium Twente, maar sinds kort werken we samen met de schouwburgen in Zwolle en Deventer en hebben we de naam veranderd."

icon_main_info_white_glyph

Wie betaalt het?

Het Hengelose initiatief wordt het komende seizoen gefinancierd uit de bijdragen van de Vrienden van Schouwburg Hengelo. Deze 'Vrienden' zijn particulieren die de schouwburg ondersteunen met een jaarlijkse bijdrage van 29,50 en hiermee onder meer voorrang hebben bij het reserveren van kaarten. Raoul Boer: "De betalende volwassenen die met de kinderen en jongeren meekomen, maken ongetwijfeld een deel van het verlies goed. Maar we zullen die bijdrage van de 'Vrienden' ook zeker nodig hebben om dit mogelijk te maken."

In de finale staan twaalf topacts, maar aan de voorrondes doen ook mensen mee waarvan Raoul Boer denkt: "Ik zou het hierbij laten... Maar, begrijp me niet verkeerd, dát ze meedoen is goed, want je moet toch ergens ervaren of het podium iets voor jou is." Vanaf volgend jaar gaat de finale overigens rouleren langs de drie organiserende theaters, waarmee Hengelo de jaarlijkse eindstrijd dus moet delen met Zwolle en Deventer: "Stiekem vind ik dat wel een beetje jammer."

“Een zestienplusser mag maximaal tien jongere tieners of kinderen meenemen. Nog niet eens vanuit financieel oogpunt, maar het theater moet niet een soort gratis bso gaan worden.”

Nog even terug naar de pilot met gratis entree voor de jeugd. Er zijn twee voorwaardes verbonden aan de gratis kaarten: ze gelden alleen voor jeugd-, familie- en dansvoorstellingen en de jongeren moeten altijd vergezeld worden door minimaal één betalende volwassene. Boer: "Dat hoeft overigens niet één op één te zijn. Een zestienplusser mag maximaal tien jongere tieners of kinderen meenemen. Nog niet eens vanuit financieel oogpunt, maar het theater moet niet een soort gratis bso gaan worden."

icon_main_info_white_glyph

Voorverkoop

De voorverkoop van het gros van de 35 titels (in totaal 50 voorstellingen) gaat op 16 medio van start. Vorige week is de kaartverkoop voor 'Shrek de Musical' (op 12 en 13 april 2025 in Hengelo) al van start gegaan en een klein deel van de voorstellingen gaat op de previewavond van 7 mei in de voorverkoop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.