Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bedrijven Enter verenigen zich voor duurzame energie: Smart Energy Hub

Smart Energy Hub in Enter
Gemeente Wierden en Werkgeverskring Enter ondertekenen commitmentverklaring voor een Smart Energy Hub in Enter.
Beeld: Gemeente Wierden

In Enter hebben vijftien bedrijven op de bedrijventerreinen De Elsmoat en De Vonder zich verenigd voor een innovatief project: een Smart Energy Hub. Dit initiatief komt voort uit een haalbaarheidsonderzoek, waarbij de bedrijven, provincie Overijssel, Enexis en de gemeente Wierden de handen ineenslaan om oplossingen te bieden voor de uitdagingen van een overbelast elektriciteitsnetwerk.

Wethouder Richard Kortenhoeven benadrukt de structurele versterking die dit project zal bieden aan de bedrijventerreinen, waar ook nieuwe bedrijven zich kunnen vestigen, zodat bestaande bedrijven kunnen verduurzamen en duurzame energie kan worden opgewekt.

Audiofragment
De Elsmoat en De Vonder in Enter slaan de handen ineen: Smart Energy Hub | Richard Kortenhoeven
Na een succesvol haalbaarheidsonderzoek hebben vijftien bedrijven op de bedrijventerreinen De Elsmoat en De Vonder in Enter zich verenigd. Zij nemen deel aan een innovatief project: een Smart Energy Hub. Met deze unieke samenwerking willen bedrijven, provincie Overijssel, Enexis en de gemeente Wierden een oplossing bieden voor de uitdagingen die er zijn vanwege het overvolle elektriciteitsnetwerk. De commitmentverklaring hiervoor is op 12 maart 2024 ondertekend.

Netcongestie

Netcongestie (netoverbelasting), vooral op de bedrijventerreinen De Elsmoat en De Vonder, heeft de verduurzamingsplannen vertraagd. Henk Keizer, voorzitter van de Werkgeverskring Enter, benadrukt de urgentie: "Nieuwe bedrijven kunnen geen grootverbruikersaansluiting krijgen, terwijl de vraag naar energie toeneemt. Het haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd door Advies- en Ingenieursbureau Bind, toonde de levensvatbaarheid van de Smart Energy Hub aan en heeft deelnemende bedrijven geholpen met hun energievraagstukken."

Duurzame bedrijfslocaties

De volgende stap omvat een onderzoek door Enexis dat de kabelinfrastructuur
verder in kaart zal brengen en zal bepalen welke bedrijven kunnen gaan samenwerken. Ook is voor de financiering van het project een beroep gedaan op de Regio Deal Twente. Dit initiatief draagt bij aan duurzame toekomstbestendige bedrijfslocaties in Twente, een streven gecoördineerd door Twente Board.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.