Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Het kan nu eindelijk: snel, veilig en non-stop over de nieuwe fietssnelweg tussen Enschede en Hengelo

Het laatste deel van de fietssnelweg F35 in Enschede wordt deze woensdagmiddag door wethouder Marc Teutelink vrijgegeven. De brede fietsstrook die speciaal voor fietsers is aangelegd, miste vanaf Twekkelerveld de aansluiting met het Enschedese station. De nieuwe verbinding is vandaag klaar en voert de fietsers op hoogte langs het spoor, over twee fietsbruggen, via Twekkelerveld naar Hengelo.

De openingshandeling bestaat uit het planten van een boom ‘de Es35’ door de wethouder en gedeputeerde Martijn Dadema van de provincie Overijssel . “Omdat we die boom zien als symbool van vernieuwing en duurzaamheid”, aldus de woordvoerder van de gemeente Enschede. Aanwezig zijn ook de wethouders uit de buur- en F35 gemeenten Hengelo en Oldenzaal Hanneke Steen en Evelien Zinkweg.

  • IMG 5480
    Gedeputeerde Martijn Dadema (links) en wethouder Mark Teutelink planten samen een boom ter gelegenheid van de opening van de F35.
    Beeld: Henk ten Harkel
  • IMG 5482
    Gedeputeerde Martijn Dadema (links) en wethouder Mark Teutelink planten samen een boom ter gelegenheid van de opening van de F35.
    Beeld: Henk ten Harkel

Fietsbruggen

F35-gebruikers fietsen via de twee nieuwe fietsbruggen vanaf station Enschede richting Universiteit Twente, Kennispark, station Hengelo en terug. De fietssnelweg is er vooral voor bedoeld om zo snel mogelijk en in principe zonder verkeerslichten, lastige kruisingen en niet gehinderd door autoverkeer tussen de Twentse gemeenten te fietsen.

Veiliger

"Alle afstanden onder de 7,5 kilometer moet je eigenlijk op de fiets doen", vertelt Teutelink zijn grote groep toehoorders in en buiten het EVC-gebouw aan de Lambertus Buddestraat. "Door de fietssnelweg wordt het bovendien een stuk veiliger", vult hij aan. Hij wijst op de oversteek van de Lambertus Buddestraat en de Tubantiasingel waar fietsers nu gewoon overheen kunnen fietsen. "We hebben een fantastische klus geklaard", vindt hij.

De F35 door Twente nadert z'n voltooiing, maar Gedeputeerde Martijn Dadema van de provincie Overijssel ziet veel meer kansen. De provincie en de aangesloten steden willen de luxe fietsroute doortrekken naar Zwollen en Münster. "Eerst naar Gronau en dan verder", lacht Teutelink.

In elk geval is er belangstelling genoeg uit Duitsland. "We zijn tien jaar geleden begonnen met de plannen, omdat er tussen Hengelo en Enschede weinig werd gefietst. Elke keer hebben we er een stapje bijgedaan en dat gevierd." En kijk nu eens, wil Dadema maar zeggen.

IMG 5476 2
Belangstellenden van heinde en ver kwamen naar de officiële opening van de fietssnelweg F35
Beeld: Henk ten Harkel

Nog twee openingen

De oplevering in Enschede is de eerste van de drie openingen van de F35 die dit jaar plaatshebben. In mei volgen het Bornse deel Azelosestraat/Oonksweg en de Bankastraat in Hengelo. Daarnaast wordt dit jaar begonnen met de aanleg van de fietssnelweg richting Lonneker en is de provincie bezig met de voorbereiding van de verdere aanleg richting Oldenzaal.

62 kilometer

De F35 wordt een snelle, non-stop fietsverbinding met een lengte van 62 kilometer. De vier meter brede snelweg verbindt Nijverdal met de Duitse grens en alle tussenliggende gemeenten in Twente. Er wordt voorzien in een aantal zijtakken van van Almelo naar Vriezenveen en van Enschede naar Oldenzaal. Die worden in principe aangelegd langs de autoweg A35.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.