Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder kijkt omhoog bij woningbouw stationsomgeving Oldenzaal

Woningbouw bij station
Op het voormalige terrein van Heisterkamp en Van Gend & Loos aan de noordoostzijde van het NS-station ziet wethouder Christenhusz mogelijkheden voor ‘hoogwaardige hoogbouw’.
Beeld: Twente FM

Nu begonnen is met het bouwrijp maken van het gebied Stakenbeek fase II, ten zuiden van het NS station in Oldenzaal, wil het gemeentebestuur aan de slag met de ontwikkeling van het gebied ten noordoosten van het station. Op dit voormalige terrein van Heisterkamp en Van Gend & Loos heeft het college ambitieuze plannen voor het realiseren van woningen, eventueel aangevuld met voorzieningen en werken.

Eerste contacten met NS

Voordat er concrete plannen in die richting gemaakt kunnen worden, moet de gemeente eerst in gesprek met NS Vastgoed, de huidige eigenaar van het grootste deel van het terrein. Wethouder Rob Christenhusz zegt dat er ‘eerste voorzichtige contacten’ zijn met NS over de verwerving van de grond. “We moeten niet de illusie hebben, dat dit van de ene op de andere dag geregeld is.”

Discussie over hoogbouw

Hoewel de planontwikkeling zich dus nog in een heel pril stadium bevindt, toont de verantwoordelijk wethouder zich opvallend ambitieus over de invulling van deze ‘typische inbreidingslocatie’. Christenhusz ziet een ‘inspirerende (woon)omgeving’ voor zich, met name voor jongeren. “Daarin past misschien ook wel hoogbouw. De discussie daarover moeten we zeker voeren.”

Plechelmus als ‘maat der dingen’

Bij die discussie moet volgens de wethouder ook de in Oldenzaal gangbare definitie van hoogbouw – drie bouwlagen met een kap – wellicht worden losgelaten. In Oldenzaal is de Plechelmusbasiliek letterlijk en figuurlijk nog altijd de ‘maat der dingen’. Christenhusz: “Het zullen geen wolkenkrabbers worden, maar als je met de trein in Oldenzaal aankomt, zou hoogwaardige hoogbouw in een inspirerende omgeving naar mijn mening niet misstaan.”

‘Oldenzaal Centraal’

De ontwikkeling aan de noordoostzijde van het station is het laatste onderdeel van het plan ‘Oldenzaal Centraal’, dat de omgeving aan weerszijden van het station omvat, inclusief de Groene Loper. Naar verwachting kan volgend jaar worden begonnen met de bouw van woningen in het plan Stakenbeek fase II, op een terrein waar nog niet zo lang geleden twee hallen van de voormalige jute- en linnenweverij S.I. Zwartz werden afgebroken.

Laatste fase masterplan

Nadat al in 2011 de ‘Herijking Masterplan Oldenzaal Centraal’ werd vastgesteld, is nu de laatste fase van de herontwikkeling van de stationsomgeving aangebroken. Voor de ruimtelijke en programmatische verkenning van de herontwikkelingsmogelijkheden van het voormalige terrein van Heisterkamp en Van Gend & Loos vraagt het college de gemeenteraad nu bij de voorjaarsnota een krediet van 100.000 euro beschikbaar te stellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.