Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengeloër Merlijn Dewasme wil de wereld veroveren met Nederlandstalige 'verhaalpop'

240415 Merlijn Dewasme FOTO Maaike Ronhaar
Merlijn Dewasme woont sinds kort in Hengelo, de stad waar de oud-Diepenheimer naar de middelbare school ging.
Beeld: Maaike Ronhaar

Zijn achternaam klinkt niet heel erg Twents, toch is Merlijn Dewasme 'van hier'. Hij is geboren in Zutphen, groeide op in Diepenheim, ging naar school in Hengelo en woont sinds vorig jaar ook in die stad, omdat hij voor songwriter studeert aan de Popacademie in het naburige Enschede. Met z'n eigen zeskoppige band speelde hij twee nummers in de april-editie van het 1Twenteprogramma Hengeloos Peil.

Merlijn Dewasme is er trots op op z'n negentiende al een eigen, naar hemzelf genoemde, band te hebben: "Dat is inderdaad gaaf. De meeste bandleden (het zijn allemaal klasgenoten van Dewasme, red.) spelen daarnaast ook in andere bands of zijn zelfs frontman van andere bands, maar mijn band is wel echt voor de lange termijn. We willen de hemel bestormen. Dit jaar is een jaar dat we de basis willen leggen voor volgend jaar. Eind 2024 komt onze eerste EP uit en in 2025 zullen we veel gaan optreden met die nummers."

Nirvana en Bløf

In z'n bandbio omschrijft Dewasme de muziek als 'Nederlandstalige verhaalpop'. Zijn inspiratie haalt-ie uit de muziek van onder meer Nirvana, Bløf en Post Malone. De bio schrijft: 'zonder oortjes op de fiets, met een akoestische gitaar op zijn rug, observeert Merlijn Dewasme en laat hij zich aan het denken zetten door alles wat echt is. Dit resulteert in toegankelijke muziek, waarvan de scherven op de grond zich vormen tot een halfvol glas.'

“De naam Dewasme? Die komt uit België. Wallonië om precies te zijn. Schijnt een onooglijk gehucht te zijn.”

Dat hij in Hengelo is gaan wonen en niet in de stad van z'n studie heeft te maken met de beschikbaarheid en de prijs van kamers in beide steden én omdat hij Hengelo een fijne stad vindt: "Omdat ik naar het Twickel College ging, heb ik hier veel vrienden wonen en was ik ook in het weekend al veel in Hengelo te vinden. Daarbij: hier kon ik samen met vrienden wat betaalbaars vinden."

Wallonië

En de naam Dewasme? "Die komt uit België. Wallonië om precies te zijn. Schijnt een onooglijk gehucht te zijn. Mijn voorvaderen komen er waarschijnlijk vandaan, maar ik voel niet de behoefte om er ooit heen te gaan. Daar spreken ze de naam overigens uit zonder 's', dus als 'Dewamme'. Hier zeggen we gewoon 'Dewasme'."

Optredens

De komende weken is Merlijn Dewasme met z'n band te zien en te horen als voorprogramma van Rowwen Hèze op een festival in Zevenaar (20 april), tijdens een bevrijdingsconcert in de Grote Kerk in Enschede (op 5 mei uiteraard) en op zondag 19 mei (eerste pinksterdag) staat Merlijn met z'n band op het prachtige dorpsplein in Lonneker.

In Hengeloos Peil speelde Merlijn Dewasme de nummers 'Komeet' en 'In gedachten'. Hieronder zijn ze te beluisteren:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.