Verkeer
Stuur appje
Zoek

Weg vrij voor azc Albergen: bezwaren tegen omgevingsvergunning ongegrond verklaard

Elshuys
Beeld: rtvnot

Groen licht voor de verbouwing van het azc in Albergen. De rechtbank heeft vanmiddag de bezwaren van omwonenden tegen de omgevingsvergunning verworpen, waarmee de weg vrij is voor verbouwing van het asielzoekerscentrum in het voormalig hotel 't Elshuys.

Tegenstanders dienden acht bezwaarschriften in, onder meer over de verkeersveiligheid, parkeergelegenheid en de duur van de opvang. Volgens hen mocht de gemeente Tubbergen helemaal geen vergunning afgeven om het pand te verbouwen.

De rechtbank gaat daar niet in mee. "De voorzieningenrechter oordeelt dat vooralsnog niet is gebleken van strijd met een goede ruimtelijke ordening of van een onaanvaardbare aantasting van het woon- en leefklimaat van omwonenden", aldus de rechtbank.

Planning azc

Het COA kan de voorbereidingen voor het azc, waar straks 150 asielzoekers worden gehuisvest, nu hervatten. "Het biedt nu duidelijkheid om door te gaan met het azc", zegt een woordvoerder van de gemeente Tubbergen. Maandag overlegt de gemeente met het COA over de planning. Dan moet ook duidelijk worden wanneer de eerste asielzoekers naar Albergen komen.

De uitspraak in de rechtszaak zou aanvankelijk op 2 april komen, maar werd uitgesteld omdat omwonenden de rechter hadden gewraakt. Zij vermoedden dat de rechter op de hand van het COA was. Niet waar, oordeelde de wrakingskamer, die het verzoek ongegrond verklaarde.

Elshuys albergen
Lees ook
COA en gemeente Tubbergen lijnrecht tegenover omwonenden asielhotel: "Is dit onze transparante overheid?"

Omstreden azc

Over het azc in Albergen is van meet af aan veel te doen. Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) wees het voormalig hotel in augustus 2022 aan als asielzoekerscentrum en passeerde daarmee de gemeente, die tegen de plannen was.

Daarna werd er onder meer brand gesticht bij het toekomstig asielzoekerscentrum, werd het gebouw beschoten met een luchtbuks en recentelijk werd er een omwonende opgepakt voor het bedreigen van burgemeester Anko Postma van Tubbergen.

De Albergenaar wordt ervan verdacht dat hij een zogenoemde AirTag onder de auto van de burgemeester had geplaatst, om in de gaten te houden waar hij stond of reed.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.