Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschedese Jocel (18) haalt Heldendaad in de Sahara naar z’n klas: ’Indrukwekkend hoe die jongens in het leven stonden’

Het verhaal gaat over twee avonturiers die in de Sahara zijn gestrand en zich realiseren dat ze zullen sterven. 30 jaar na dato schreef Eddy van der Ley er een boek over: Heldendaad in de Sahara. Student Jocel Flemming vroeg de Enschedese auteur op het Stedelijk Lyceum een lezing te komen geven.

Heldendaad in de Sahara is een hartverscheurende ode van schrijver Van der Ley aan zijn in de Sahara omgekomen boezemvriend Peter Teggelaar en diens reisgezel Marc Gilsing. Het boek kwam vorig najaar vanuit het niets binnen op nummer 4 in de bestsellerlijst. Enschedeër Van der Ley is inmiddels vanuit binnen- en buitenland benaderd voor vertalingen en verfilmingen. ”Ik ben dankbaar en geroerd door de impact die het boek op lezers heeft", zegt de schrijver. ”En heb ruim tweehonderd reacties gehad van mensen die troost, inspiratie, erkenning en herkenning ontlenen aan het verhaal en, vooral, de afscheidsbrieven van Peter en Marc."

“Marcel vertelde me vaak over Peter, hun jeugdvriend waar ze bizarre avonturen mee beleefden”

Student Jocel Flemming nam het initiatief tot de lezing op het Stedelijk Museum. Hij is de kleinzoon van Marcel Kuiper. Kuiper is een weer een kameraad van de schrijver en de twee waren klasgenoten in een vriendengroepje met Peter Teggelaar op het Stedelijk. Onlangs stonden Kuiper en Van der Ley 30 jaar later voor de klas van Jocel om terug te blikken op de belevenissen uit hun jeugdjaren met Peter Teggelaar.

230928 boek eddy vd ley STILL
Lees ook
Enschedeër Eddy van der Ley beschrijft tragisch lot van boezemvriend Peter in 'Heldendaad in de Sahara'

Jocel: ”Marcel vertelde me vaak over Peter, hun jeugdvriend waar ze bizarre avonturen mee beleefden. En ook over het verhaal dat Peter met een andere kameraad een tocht door de Sahara maakte en dat ze onderweg waren gestrand. Ze wisten dat ze zouden sterven en hebben tot het laatst toe een dagboek bijgehouden met opbeurende teksten voor het thuisfront. Die brieven zijn teruggevonden en in het boek gereproduceerd. Het is onvoorstelbaar om te lezen hoe die jongens in het leven stonden. En vooral ook hoe ze altijd hun eigen plan trokken.”

Meteen enthousiast

Jocel legde het plan van een lezing over het boek neer bij zijn docent en zij was meteen enthousiast. ”Zo is het idee ontstaan om Eddy en Marcel daar samen voor te vragen. Ze waren beiden immers goed bevriend met Peter Teggelaar.” Van der Ley: "Het is mooi om hierover te vertellen en geef veel lezingen over het boek op scholen, theaters, bij businessclubs etcetera. Op scholen hangen leerlingen aan je lippen. Soms is het opvoedkundig totaal onverantwoord als ik de gezamenlijke belevenissen met dat groepje vrienden van destijds nu voor een klas opdis. Voor de vorm vermelden we dat laatste er altijd maar even bij."

Domme pech

Bo Bruinink maakte voor 1Twente een reportage van de lezing. Daarin wordt duidelijk dat het destijds om een groepje vrijbuiters ging, jongens die hun eigen keuzes maakten met een duidelijk doel voor ogen hoe ze hun leven in de toekomst vooral niet zouden gaan inrichten. Helaas moesten de twee hoofdrolspelers in ‘Heldendaad in de Sahara’ hun reis door de woestijn met de dood bekopen. Overigens niet vanwege de ontembare drang naar avontuur, maar simpelweg door domme pech.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.