Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

18-jarig talenwonder Zen Oostrom wint Groot Hengeloos Dictee

240419 zen oostrom dictee HENGELO LEEST
De hoofdprijs ging naar de 18-jarige Zen Oostrom, leerling van het Bataafs Lyceum. Hij maakte slechts 7 fouten, waar de vier nummers twee er 10 maakten.
Beeld: HENGELO LEEST

De eerste editie van het Groot Hengeloos Dictee in 2022 werd gewonnen door leraar Nederlands Judith Mulder, de tweede editie vorig jaar was een prooi voor Petra Bruulsema, die als zzp'er teksten schrijft en dit jaar ging de hoofdprijs naar de 18-jarige Zen Oostrom, leerling van het Bataafs Lyceum.

Zen Oostrom kan gerust een talenwonder genoemd worden. Hij is namelijk al een tijdje bezig een geheel eigen taal te ontwikkelen. Een taal, die intussen al een vocabulaire van 4.400 woorden telt. Waar de liefde voor talen vandaan komt, weet hij zelf niet, zo vertelde hij donderdag na afloop: "Ik ben er zomaar aan begonnen."

Moeder en dochter Deckwitz

De 48 deelnemers, waaronder elf middelbare scholieren, hadden al hun taalvaardigheden nodig om de juiste spelling van moeilijke leenwoorden en samenstellingen te vinden. Het dictee van 250 woorden was geschreven door Mieke Deckwitz uit Borne en haar dochter Ellen, die tegenwoordig in Amsterdam woont. Ze lazen de zinnen om en om voor. Ellen, geboren en getogen in Borne, is al jaren een landelijk bekend dichter en sinds kort is ze stadsdichter van onze hoofdstad.

icon_main_info_white_glyph

Antivaxer

Een van de zinnen die ze samen bedachten, luidde: 'Hierna gloeiden haar wangen als die van een antivaxer en sjeesde ze naar huis, bewerkte onmiddellijk haar hals met een concealer en dook in de 25-delige Winkler Prins Encyclopedie'.

Bataafs Lyceum-leerling Zen Oostrom bracht het er met slechts zeven fouten als beste vanaf. Op de tweede plaats eindigden vier deelnemers met tien fouten: de winnaar van vorig jaar Petra Bruulsema, de journalisten Wim Goorhuis en Anno Oude Engberink en triatleet Erik Lentfert. Zij kregen het boek April van Ellen Deckwitz, dat recent verschenen is.

Bokaal, bloemen en geldbedrag

Als winnaar kreeg Zen Oostrom een bokaal, een bos bloemen en een bedrag van 100 euro. Zijn winnende schoolteam nam eveneens een bokaal in ontvangst, alsmede het boek Eindspel van de Hengelose auteur Mariska Overman. Het Bataafs Lyceum was voor de derde achtereenvolgende keer de winnende school. De vijf deelnemende leerlingen namen het op tegen het Montessori College en het Twickel College. De organisatie was in handen van Hengelo Leest. Henk Nijhof was de presentator.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.