Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Troostdekentjes bieden de Enschedese Noèlle en Samuel warmte en troost

Noèlle en Samuel kregen bij FC Twente een troostdekentje, omdat hun vader erg ziek is. “Het is warm, ze knuffelen ermee. Het dekentje is helemaal geweldig”, verhaalt hun moeder Inez van Oosten die een actie op de Enschedese school De Fontein ontketende om de Stichting Troostdekentje van wol en geld te voorzien.

Inez denkt ook dat haar kinderen de deken echt nodig hadden. “Ze maken aardig wat mee. Het is pittig. Mijn man heeft progressieve longfybrose en gaat er niet oud mee worden. We moeten er onze weg in vinden, maar genieten van elk moment. Zo’n dekentje is dan fijn en biedt voor de kinderen houvast.”

Dekens hebben impact

Beheerder Janny Koops van ’t Jagt van de stichting knikt: “We horen wel wat terug. Het dekentje heeft veel impact op de kinderen die het krijgen.” Ze schat dat alleen al in Overijssel 300 haakster en breisters belangeloos meewerken aan het maken en verspreiding van troostdekens, troostpoppen, knuffels en hartjes. “Ik denk er alleen al in onze provincie 500 tot 600 dekens worden gemaakt en nog meer knuffels.”

't Begint allemaal in Almelo

Stichting Troostdekentje begon negen jaar geleden in Almelo. Een inwoonster van die stad haakte veel en vroeg zich af waar ze met haar creaties naar toe moest. “Ze stuurde haar dekentjes en knuffels naar kinderen die troost nodig hadden.”, aldus Janny. “Er deden steeds meer vrouwen mee met haar in initiatief.” Inmiddels zijn er in alle provincies handwerksters bezig met het maken van de troostende producten.

“Zo’n troostdekentje is dan fijn en biedt voor de kinderen houvast”

Sinterklaas deelt uit

“In Den Ham werd een camping omgebouwd tot vluchtelingencamping. Sinterklaas heeft daar vorig jaar 53 van onze pakketten uitgedeeld. En daarna zijn er nog eens 50 afgeleverd.” Ziekenhuizen, FC Twente, maar uitvaartcentra zijn dankbare afnemers van de troostdekens.

Eigen patronen

De vrijwilligers doen het voor zichzelf. De patronen verzinnen ze zelf. Meestal kopen ze hun eigen materiaal. “Er moet wel acryl in zitten, want dat is beter wasbaar”, aldus de beheerder van de stichting. En als medewerkers onverhoopt geen eigen geld hebben om aan het werk te gaan dan springt de stichting bij. “We kopen dan een pakket materiaal voor die mensen.”

Zes kratten wol

De actie van Inez op de Fontein leverde 160 euro op en zes kratten met wol. Hakers en breiers die mee willen. Doen kunnen zich opgeven de Stichting Troostdekentje. Er moet een formulier worden ingevuld. “Daarna maak ik ze lid van onze Facebookpagina en kunnen ze aan het werk.”

Betekenis

De mensen die dit doen zijn heel betrokken. Ze willen wat doen voor kinderen. “Als je wat ouder bent en je kunt op deze manier wat betekenen, is dat toch geweldig.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.