Verkeer
Stuur appje
Zoek

AZC pal op gemeentegrens met Dinkelland roept vragen op bij CDA Losser

Hotel Dinkeloord
Als voorwaarde voor een azc aan de Foksweg bij Denekamp is gesteld dat de noodopvang in hotel Dinkeloord gesloten moet zijn
Beeld: Dinkeloord

Nog voor de gemeente Dinkelland eind vorige week met een persbericht naar buiten kwam over een raadsvoorstel voor een azc aan de Foksweg bij Denekamp, stelde de fractie van het CDA in de gemeente Losser daarover al vragen aan het eigen college. Dat had alles te maken met het feit dat de gemeenteraad van Losser net een positief besluit had genomen over de noodopvang van asielzoekers in hotel Dinkeloord, op enkele honderden meters van de beoogde locatie voor het azc.

‘Grote verrassing’

Voor Luc Westerhof, raadslid voor het CDA in Losser en inwoner van Beuningen, kwam de locatie voor het azc als ‘een grote verrassing’. Hij begrijpt de gevoeligheden bij de communicatie over de opvang van asielzoekers, maar vraagt zich wel af of de gemeente Losser (en met name de inwoners van Beuningen) niet geïnformeerd hadden moeten worden voor de besluitvorming over de noodopvang in hotel Dinkeloord.

Geen gevolgen noodopvang

Overigens heeft het toekomstige azc aan de Foksweg geen gevolgen voor de noodopvang in hotel Dinkeloord. In het raadsvoorstel over het beoogde azc is als belangrijke voorwaarde opgenomen dat het pas in gebruik mag worden genomen als de noodopvang in hotel Dinkeloord gesloten is. Die noodopvang is er voor maximaal een jaar. De realisering van een azc op het terrein aan de Foksweg zal naar verwachting langer in beslag nemen, al was het maar omdat er eerst allerlei basisvoorzieningen als elektriciteit en riolering moeten worden aangelegd.

Stuk bos moet gekapt

Als raadslid van de gemeente Losser en inwoner van Beuningen vraagt Luc Westerhof zich af of de beoogde locatie wel de goede plek is voor een azc. “Op het terrein is nu helemaal niets. Alleen een stukje bos, waar volgens mij destijds de randweg nog voor verlegd is. Dat bos moet dus nu gekapt worden en er moet ook nog een ontsluitingsweg aangelegd worden, die bijna op Lossers grondgebied uitkomt.”

icon_main_info_white_glyph

AZC voor 10 jaar

Het college van de gemeente Dinkelland heeft de raad voorgesteld op een terrein aan de Foksweg in Denekamp een azc te realiseren waar gedurende 10 jaar ten minste 172 asielzoekers kunnen worden opgevangen. Daarmee zou worden voldaan aan de opgave die in het kader van de spreidingswet aan de gemeente wordt gesteld. Als voorwaarde is door het gemeentebestuur gesteld dat er binnen een straal van 5 kilometer rondom de kern Denekamp geen tweede azc worden gevestigd, ongeacht of dit in een andere gemeente ligt. De gemeenteraad van Dinkelland besluit op dinsdag 28 mei over de voorgestelde locatie.

Kaartje omgeving azc
Dit kaartje geeft de plek aan waar het azc zou moeten komen
Beeld: rtvnot

Samenwerken in NOT-verband

Hoewel inwoners van het nabijgelegen Beuningen het meest direct de gevolgen ondervinden van een azc aan de Foksweg, is de gemeenteraad van Losser volgens Luc Westerhof formeel nog niet ingelicht door de gemeente Dinkelland. Vandaar de vraag aan het eigen college op welke wijze inwoners uit Beuningen geïnformeerd worden over de ontwikkelingen pal op de gemeentegrens. In het verlengde hiervan vraagt de CDA-fractie in hoeverre is er (nog) samenwerking is met de andere drie NOT-gemeenten over de opvang en verdeling van asielzoekers. “Is het niet verstandig dat het college de samenwerking binnen NOT hervat dan wel verder intensiveert?”

Audiofragment
AZC Foksweg Denekamp versus Dinkeloord | Luc Westerhof CDA Losser
Asielzoekers aan de Foksweg Denekamp. Communicatie verbaast CDA Losser
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.