Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede gaat bekermunten invoeren bij festivals in de binnenstad: vuurdoop tijdens Koningsfestival

Grolsch Summer Sounds Vroeg Zat Enschede 2022 57
Beeld: Enschede Promotie

Tijdens het Koningsfestival in Enschede wordt een nieuwe bekermunt geïntroduceerd die in de toekomst voor alle feesten op de Oude Markt gaat gelden. Bij het bestellen van één drankje betaal eenmalig je vijftig cent extra voor je beker. Dit om te voorkomen dat de Oude Markt vol komt te liggen met plastic bekers en om deze te recyclen. Het muntje is na afloop niet in te leveren en je krijgt de vijftig cent niet terug.

De bezoekers kunnen bij het halen van een drankje hun beker inleveren en krijgen daar een munt voor retour. Mocht de beker dan weggegooid worden, wordt er 50 cent extra in rekening gebracht per beker. Volgens de Vereniging Horeca Stad Enschede (VHSE) is dit een duw in de goede richting. “We zijn verheugd als horecabond dat dit ingevoerd is en we hopen dat de bezoekers van de binnenstad ons hierin zullen helpen en de bekers inleveren”, aldus een woordvoerder van de VHSE.

Toekomst

Het Koningsfestival op de Oude Markt in Enschede wordt een pilot om te kijken hoe het valt bij de bezoekers. Toch is er al enige zekerheid voor evenementen zoals bijvoorbeeld Grolsch Summer Sounds. “De munt gaan we bij al dit soort feesten inzetten. We hopen dus dat mensen de munten bewaren. Het doel is mensen zo min mogelijk de 50 cent te laten betalen.”

Hardcup

Op veel festivals in het land hebben ze al het beleid waarbij er een muntje voor de beker betaald moet worden. Dit zijn dan harde bekers en niet de doorsnee plastic bekers die in Enschede gebruikt worden. “We hebben wel gekeken naar de zogeheten ‘hardcup’ alleen was deze niet haalbaar voor Enschede”, aldus de woordvoerder. “Om dat rendabel te maken moet een hardcup dertien keer hergebruikt worden om beter te zijn voor het milieu. Dat kan op een festival waar je niet van het terrein af kan, maar in de Enschedese binnenstad niet.”

Lees verder onder de afbeelding.


Koningsnacht 2022 Ernst Bergboer
Tijdens het Koningsfestival gaat de plastic beker vijftig cent kosten
Beeld: Ernst Bergboer

Naast recyclen is ook de veiligheid een reden om de hardcup niet in te voeren. “Het kan zijn dat er een biertje gegooid wordt of dat je struikelt omdat ze van een harde kunststof zijn. Dat gebeurd nu niet met de plastic bekers die wij gebruiken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.