Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

AKI-studenten en docenten zijn BOOS, BNNVARA-programma werkt aan een aflevering

AKI c Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

BNNVARA-programma BOOS heeft een aflevering in voorbereiding over de onweerswolken die zich samenpakken boven de AKI. Daar rommelt het al jaren, maar de laatste maanden stapelt de kritiek op de opleiding zich steeds meer op. Maandagmiddag riep de schooldirectie staf en studenten bijeen voor een spoedbijeenkomst. In de loop van de avond druppelden berichten binnen van en over geïntimideerde en woedende aanwezigen.

‘Ik werd eerst bang, maar toen ik merkte dat zij hun hachje probeerden te redden, was ik woedend’. Het is één van de reacties op de haastig belegde bijeenkomst voor medewerkers en studenten van de Enschedese kunstacademie.

‘Niet geïnteresseerd in de waarheid, alleen in het verhaal’

Geluidsopnamen van die bijeenkomst geven wat context. ‘BOOS is niet geïnteresseerd in de waarheid, maar alleen in het verhaal. Denk goed na voordat je besluit met hen voor camera te praten. Dan sta je voor altijd op internet en dat kon grote gevolgen hebben voor je toekomst in dit werkveld’.

Aan het woord is Ina Bode, hoofd van de afdelingen Cross Media Design en Moving Image. Bode heeft in de voorbije jaren ook leiding gegeven - als interim - aan de academie als geheel en de afdeling Fine Art, het grootste pijnpunt binnen de muren van het voormalige Tetem-complex.

AKI Art EZ c Ernst Bergboer
Lees ook
Het rommelt op de AKI in Enschede, tijdelijke studentenstop bij opleiding Fine Art

De bijeenkomst, die om vier uur begon, werd maandagmiddag om half twee ’s middags aangekondigd. Studenten die niet op school aanwezig waren, konden er online bij zijn.

Meldingen van studenten

Dat BOOS prominent wordt genoemd, is opvallend. De redactie van het BNNVARA-programma heeft naar eigen zeggen vorige week contact opgenomen met ArtEZ, de koepel waaronder de AKI valt, om wederhoor te vragen. Een bewuste keus, laat de redactie van het programma weten. “We stappen er niet meteen op af. We staan er open in en willen ArtEZ alle gelegenheid geven om voor de camera hun kant van het verhaal te vertellen.” Een reactie op dat verzoek is er nog niet, stelt de reactie van het programma.

BOOS kwam op het spoor van de onweerswolken boven de AKI na meldingen van studenten. Uitzending van een aflevering over de Enschedese kunstacademie staat vooralsnog gepland voor begin mei.

icon_main_info_white_glyph

reactie van het College van Bestuur van ArtEZ

Gisteravond heeft er, op verzoek van een aantal docenten, inderdaad een bijeenkomst plaatsgevonden met docenten en studenten fine art. De docenten voelden deze noodzaak omdat zij met studenten van gedachten wilden wisselen over onder andere het niet toelaten van studenten in het eerste jaar, en het tv-programma BOOS, wat binnenkort bij ons komt filmen. Dit was dus een initiatief van medewerkerszelf. Niet van de directie of het management.

De doelstelling van de bijeenkomst was om met elkaar te praten. Wat gebeurt er als je als student meewerkt aan een tv programma? Zijn zij zich dan bewust dat een dergelijke deelname voor altijd vast ligt, op het internet? Vanuit een pedagogisch oogpunt dus.

Daarbij lijkt de indruk gewekt te zijn dat deelname mogelijke consequenties voor de toekomst zou kunnen hebben in het werkveld. Als onderwijsinstelling is dat natuurlijk NIET wat wij voorstaan. Veel mensen op de AKI, studenten en medewerkers, zijn geraakt door de onrust en reageren emotioneel.

Wij willen juist dat er in openheid kan worden gediscussieerd, in een veilige omgeving voor alle studenten en medewerkers. We durven zelfs te zeggen dat wij onze studenten maatschappij kritisch opleiden. En dus mogen zij ook kritisch naar de AKI kijken. We hopen alleen wel dat zij met ons, de directie, het management, vertrouwenspersonen of anderen het gesprek aan gaan. Dat is niet wat er gebeurd is, wij zien echter steeds de gang naar de pers.

En dat draagt niet bij aan een veilige omgeving. Docenten die gisteren bij deze bijeenkomst een emotioneel verhaal hielden over hoe zij het ervaren, zijn nu bang om in de krant te worden uit context te worden geciteerd. Een veilige leer- werkomgeving werkt twee kanten op.

De maatregel om de nieuwe instroom van komend jaar bij Fine Arts te stoppen heeft als reden dat we meer tijd nodig hebben om het nieuwe curriculum door te ontwikkelen. We willen niet meer een nieuwe generatie studenten in het huidige curriculum laten instromen. We hebben tijd nodig en – inderdaad – meer rust. Wij gaan de komende tijd ons uiterste best doen om de dialoog binnen de academie op een goede manier met elkaar te voeren en samen het nieuwe curriculum – met betrokkenheid van studenten en docenten – verder te ontwikkelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.