Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Sneller door Hengelo heen met nieuwe verkeersregelinstallaties

20240426 verkeerslichten hengelo
Hier gaat er aan de verkeersregelinstallaties gewerkt worden.
Beeld: gemeente hengelo

De gemeente Hengelo werkt dit jaar op verschillende plekken aan de verkeerslichten om de doorstroming van het verkeer te vergroten. De huidige verkeersregelinstallaties (VRI’s) worden vervangen of opgewaardeerd tot iVRI’s, de intelligente variant van de VRI.

De huidige verkeersregelinstallaties (VRI’s) worden vervangen of opgewaardeerd tot iVRI’s. Een iVRI regelt, net zoals een gewone VRI, de verkeerslichten, maar doet dat nog beter, aldus een gemeentewoordvoerder: "Een iVRI zorgt voor een betere doorstroming, een grotere verkeersveiligheid en een hogere CO₂-reductie." Dat kan doordat een iVRI verkeer eerder ziet aankomen als weggebruikers gebruik maken van bijvoorbeeld een reis-app of een navigatiesysteem. Daarnaast kan een iVRI communiceren met naderend verkeer. Bijvoorbeeld om de tijd tot rood of groen door te geven.

“Dat doen we omdat deze verkeerslichten voor de verkeersafwikkeling overbodig lijken.”

De werkzaamheden aan de verkeerslichten volgen op de vervanging van de VRI’s en de aanleg van detectielussen op de busbanen in Hengelo-Noord. Deze klus was op donderdag 25 april afgerond.

Lees ook
Hengelo krijgt meer intelligente stoplichten om doorstroming verkeer te bevorderen

De werkzaamheden aan de VRI's variëren per plek. Het gaat om het opwaarderen van VRI naar iVRI tot de vervanging van (een deel van) de installatie en schilderwerk. Op diverse plekken worden drukknoppen, rateltikkers en wachttijdvoorspellers toegevoegd of vervangen. De globale planning is - onder voorbehoud - als volgt:

20240426 verkeerslichten 2 hengelo
Beeld: gemeente hengelo

Daarnaast gaan vanaf maandag 29 april bij wijze van proef de verkeerslichten op het kruispunt Hasselerbaan – Oostelijke Esweg drie maanden uit. Een gemeentewoordvoerder legt uit waarom dat gebeurt: "Dat doen we omdat deze verkeerslichten voor de verkeersafwikkeling overbodig lijken. Na deze drie maanden evalueren we de situatie samen met de politie. Als we na drie maanden constateren dat de uitschakeling geen grote problemen heeft veroorzaakt, gaan we deze verkeerslichten definitief weghalen. Dat doen we dan na de zomervakantie."

Om weggebruikers hierop te attenderen, worden er borden geplaatst

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.