Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengelo gaat eindelijk jeugdlintjes uitreiken; zes jaar geleden aangenomen motie wordt uitgevoerd

Hanneke Steen Klok wethouder Hengelo FOTO GEMEENTE
Hanneke Steen: "We moeten zorgen dat kinderen en jongeren die veel vrijwilligerswerk verrichten zichtbaar worden."
Beeld: Gemeente Hengelo

Elf Hengeloërs werden afgelopen vrijdag koninklijk onderscheiden vanwege hun verdiensten voor de samenleving. De jongste was 57, de oudste 78. Wethouder Hanneke Steen vindt dat mensen die pakweg een halve eeuw jonger zijn óók in aanmerking moeten kunnen komen voor een lintje. Dit jaar nog wordt een zes jaar geleden mede door Steen in stemming gebrachte motie alsnog uitgevoerd.

"We moeten zorgen dat kinderen en jongeren die veel vrijwilligerswerk verrichten zichtbaar worden. Ik kan me niet voorstellen dat ze er niet zijn in Hengelo. In de sport, in de muziek, misschien wel als afvalprikker in de wijk? Die mensen die we vrijdag geridderd hebben, zijn ooit ergens begonnen. Misschien ook wel op jonge leeftijd. Door op kinderen nu al de schijnwerper te zetten, motiveren we hen om door te gaan met hun goede werk en inspireren we anderen om zich ook in te zetten voor de samenleving."

240426 frans kattenpoel FRANKLIN 1 TWENTE
Lees ook
Hengelo's elftal koninklijk onderscheiden; liefst zeven Ridders en één powervrouw

In andere Twentse steden worden al langer jeugdlintjes uitgereikt, maar het is niet overal een succesverhaal. Zo stopt Enschede na een paar jaar al weer met de jaarlijkse uitreikingen. Reden: er worden te weinig geschikte kandidaten aangemeld. Hanneke Steen heeft het gehoord, maar laat zich er niet door weerhouden het in Hengelo wel te proberen: "In Enschede speelde mee dat de voordracht via de scholen verliep. Die vinden het moeilijk om onderscheid aan te brengen tussen kinderen. Maar door de een te belonen, schrijf je de ander natuurlijk niet af. Het is misschien lastig, maar we gaan het in Hengelo in elk geval proberen."

Overigens blijft in Enschede het jeugdlintje nog wel bestaan. Kandidaten kunnen nog altijd bij de gemeente worden aangedragen. Zodra er een geschikte kandidaat is, wordt deze apart in het zonnetje gezet.

38629 oorkonden en jeugdlintjes den helder
Lees ook
Enschede stopt met jaarlijkse uitreiking van jeugdlintje: te weinig geschikte kandidaten

Hanneke Steen vindt het mooi dat een destijds mede door haar opgestelde motie nu door een college waarin zij zitting heeft, kan worden uitgevoerd. De voorgedragen kinderen krijgen overigens geen koninklijke, maar een gemeentelijke onderscheiding.

“In Hengelo betrekken we jongeren liever bij een concreet project. Zo vragen we scholieren vaak om mee te denken over vraagstukken over bijvoorbeeld mobiliteit of hun leefomgeving.”

Veel andere Nederlandse gemeente hebben kinderburgemeesters of jongerenraden, Hengelo niet. Steen legt uit waarom niet: "In Hengelo betrekken we jongeren liever bij een concreet project. Zo vragen we vaak scholieren mee te denken over vraagstukken over bijvoorbeeld mobiliteit of hun leefomgeving. Dat is heel concreet en levert soms heel nuttige informatie op, waar we als gemeente ons voordeel mee kunnen doen."

Aanmelden

Wethouder Steen verwacht dat de aanmeldprocedure direct na de zomer van start gaat. In elk geval moeten de lintjes nog voor het einde van het jaar uitgereikt gaan worden.

240429 lintjes hengelo 1twente
Elf Hengeloërs werden vrijdag geridderd. Allemaal vijftigers, zestigers en zeventigers. Wethouder Steen wil dat ook jonge Hengeloërs in aanmerking komen voor een lintje.
Beeld: 1twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.