Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wethouder Jan Engels: ‘Bibliotheek op alle basisscholen in de gemeente Losser’

Jan engels
Jan Engels, wethouder gemeente Losser
Beeld: D66 Losser

De gemeente Losser zet al een aantal jaren in op het stimuleren van leesvaardigheid, vertelt wethouder Jan Engels in her radioprogramma Twente wordt Wakker. De komende jaren zet de gemeente zich, samen met de schoolbesturen en kinderopvangorganisaties, in om de leesvaardigheid verder te versterken, onder andere door alle basisscholen in Losser te voorzien van een eigen bibliotheek.

Audiofragment
Stimuleren van leesvaardigheid onderwijs gemeente Losser | Jan Engels
Wethouder Jan Engels, schoolbesturen en kinderopvangorganisaties in de gemeente Losser hebben de 'Lokale Samenwerkingsagenda onderwijs (LSA) 2023-2029' ondertekend.

De gemeente Losser was al bezig met het stimuleren van de leesvaardigheid van leerlingen. Zo werd er in de onderbouw van basisscholen met taalklassen gewerkt. “We zagen dat een aantal leerlingen een te kleine woordenschat had. Daar zijn we intensiever op in gaan zetten, zodat die kinderen een grotere woordenschat krijgen en daardoor ook meer zelfvertrouwen hebben. Als je je beter kunt uitdrukken, kun je makkelijker meedoen. En als je een bredere woordenschat hebt is dat ook een soort kapstok waar je weer nieuwe woorden kunt ophangen.”

Verhaalsommen

Veel woorden kunnen lezen en begrijpen werkt op veel manieren door, weet Engels. “Neem nou rekenen. Vroeger was dat optellen, aftrekken, delen: de cijfertjes. Tegenwoordig krijgt de leerling veel ‘verhaalsommen’: in de tekst wordt een situatie uitgelegd en daar moet je de som uithalen. Maar als je de tekst niet helemaal goed leest, niet begrijpt wat er staat, dan sta je ook met rekenen op achterstand.”

Verwisselbare collectie

Eén van de maatregelen die genomen worden om leerlingen meer te laten lezen, is een bibliotheek op alle basisscholen in de gemeente Losser. “We hebben al op drie scholen een bibliotheek. Samen met de bibliotheek en Fundament willen we zorgen dat er op alle basisscholen een makkelijk verwisselbare collectie boeken komt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.