Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bieb Losser opent infohoek Breinpunt met documentaire ‘Hoofd Stuk’

Breinpunt
Beeld: Bibliotheek Losser

In de bibliotheek in Losser wordt vanavond, donderdag 2 mei, het Breinpunt geopend. “Breinpunt is een punt in de bibliotheek waar allerlei boeken en informatiemateriaal te vinden is over het brein. Bijvoorbeeld over ziektes als dementie, maar ook informatie over hoe het puberbrein werkt”, vertelt Jannet Huisman in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Nieuw “Breinpunt” in Losserse Bibliotheek | Jannet Huisman
Op donderdag 2 mei a.s. opent Fundament een zgn. Breinpunt in de Losserse Bibliotheek. Het Breinpunt is een plek waar je informatie (boeken en foldermateriaal) kan vinden over het menselijk brein.

Groeiende groep

Huisman werkt bij Fundament als mantelzorgconsulent. “We merken bij Fundament dat zich meer mensen melden die zorgen voor iemand met dementie of met een Niet Aangeboren Hersenletsel. Die groep is groeiende, onder andere door de vergrijzing.” Vandaar het Breinpunt, dat vandaag in de bibliotheek in ’t Lossers Hoes, geopend wordt.

Materiaal over hersenaandoeningen

“Er liggen boeken, folders en andere materiaal over ziektebeelden als Niet Aangeboren Hersenletsel en dementie. Over deze ziektes zijn veel boeken, voor jong en oud. Want er zijn ook kinderen die te maken krijgen met een opa of oma die dementeert. Dan wordt in kindertaal uitgelegd wat er gebeurt. Maar je hebt ook boeken die uitgebreider ingaan op het ziektebeeld”, vertelt Huisman. “Er liggen ook boeken die geschreven zijn door mensen die zelf hersenaandoening hebben, of die mantelzorger zijn voor iemand met een hersenaandoening.”

Boeken en folders

De boeken kunnen geleend, het foldermateriaal kan gewoon meegenomen worden. Naast boeken over NAH, dementie en mantelzorg zijn er ook boeken en folders over onder andere autisme en ADHD.

Technische hulpmiddelen

De bedoeling is dat het Breinpunt in de Losserse bieb steeds verder uitgebreid wordt. “We zijn ook bezig met de Technologie & Zorg Academie Twente om te kijken naar technische hulpmiddelen, die je leven met zo’n aandoening makkelijker maken. Die staan deze week ook in de bibliotheek.”

Korte documentaire

Belangstellenden zijn van harte welkom de opening bij te wonen. Vrije inloop vanaf 19.15 uur. Het programma begint om 19.30 en duurt tot 21.30 uur. Er wordt een korte documentaire vertoond over niet aangeboren hersenletsel. ‘Hoofd Stuk’ is een intiem portret van Lieke Anna die worstelt met de onzichtbare impact van haar moeders hersenbloeding en het effect op hun relatie en haar eigen identiteit als kunstenaar en als dochter. Lieke Anna is aanwezig en gaat in de nabespreking verder in op wat het betekende voor haar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.