Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Rechter verbiedt nieuwe staking in Twents busvervoer: na het weekend moeten bussen gewoon de straat op

Foto bussen hengelo arriva
Beeld: 1Twente

De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in Twente verboden. Dat betekent dat de bussen op 6 mei gewoon rijden. Vervoersbedrijf Arriva had een kort geding aangespannen om de staking, die was aangekondigd door vakbond FNV, te voorkomen. Die is zeer teleurgesteld over de uitspraak. "Chauffeurs worden nu verplicht om onder het huidige ongezonde noodpakket te rijden."

Buschauffeurs wilden staken uit onvrede over de hoge werkdruk en het uitblijven van de beloofde aanpassingen in hun roosters. Arriva vroeg de kantonrechter om de aangekondigde staking, die 24 uur zou duren, te verbieden. De vervoerder moet op grond van de toepasselijke CAO de dienstroosters van de chauffeurs inrichten volgens bepaalde normen, maar kondigde aan dit vanaf 6 mei nog niet te kunnen uitvoeren en moet daarom een '(tijdelijk) noodpakket' hanteren. Arriva had dit voorgelegd aan haar ondernemingsraad en die stemde in met dit noodpakket.

'Opstelling ondernemingsraad cruciaal'

Vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag van de FNV is 'verschrikkelijk teleurgesteld' over de uitspraak van de rechter. "Dit is heel erg. We hebben nu geen middel om chauffeurs onder het huidige rooster uit te krijgen. Ze worden verplicht om onder het huidige ongezonde noodpakket te rijden", zegt hij bij RTV Oost.

De uitwerking van de uitspraak van de rechter moet nog volgen, maar volgens Van der Gaag is de instemming met het noodpakket door de ondernemingsraad cruciaal geweest. De FNV was niet tevreden met dat noodpakket, omdat het volgens de bond niet voldoet aan de normen en dit de belangen van de buschauffeurs op het gebied van werkdruk te erg schaadt.

Blik vooruit

Een woordvoerder van Arriva reageert: "We zijn blij met deze uitspraak. Vooral omdat onze reizigers nu niet geconfronteerd worden met deze staking. Vanaf nu kunnen we met de blik vooruit zo snel mogelijk verder toewerken naar een passend dienstenpakket voor na de zomervakantie. We hopen dat met deze uitspraak rust op de werkvloer komt."

icon_main_info_white_glyph

Enkel een uitspraak

Omdat de staking meteen na het weekend in zou gaan, waren beide partijen gebaat bij een snelle beslissing. Daarom is er vonnis gewezen door middel van een kop-staartvonnis, waarin alleen de beslissing staat. In dit vonnis heeft de rechtbank beslist dat de eisen van Arriva worden toegewezen. Dat betekent dat de aangekondigde staking van 6 mei niet door mag gaan. Volgende week ontvangen de partijen een uitgewerkt versie van het vonnis met daarin de motivering van de beslissing.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.