Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede kiest voor autotunnel in belangrijkste ontsluitingsweg naar Glanerbrug

Oostweg Keppelerdijk Google Maps 2021 08 23 151439 jrqh
Beeld: GoogleMaps

Er wordt serieus werk gemaakt van een verdiepte aanleg van de Oostweg in Enschede. De belangrijkste ontsluitingsweg naar Enschede-Oost, Glanerbrug en bedrijvenpark Euregio kruist nu nog de Keppelerdijk met een rotonde. Dat levert met name in de spits problemen op met de veiligheid en de doorstroming in het verkeer. De gemeente ziet in een autotunnel de enige oplossing voor de verkeerssituatie.

De tekeningen voor een nieuwe fietsbrug lagen nog niet zo lang geleden klaar. De Keppelerdijk (en in het verlengde de Moerasspiraelaan) is een veelgebruikte fietsroute voor scholieren tussen Enschede en Glanerbrug. Maar die route kruist wel de Oostweg, waar zo'n beetje al het snelwegverkeer van en naar Enschede-Oost gebruik van maakt. In een ongelijkvloerse constructie waarbij het fietspad over de Oostweg en de rotonde zou worden 'getild' werd in eerste instantie een oplossing gezien.

Terug naar de tekentafel

Maar er kwam best wat kritiek op die tekeningen. Vanwege ruimtegebrek zou de fietsbrug een rare kronkel moeten maken om een niet al te steile klim over de Oostweg te realiseren. Terug aan de tekentafel kwamen verkeerskundigen van de gemeente tot de conclusie dat het realiseren van een tunnel in de Oostweg toch een beter scenario is.

Lees verder onder de afbeelding.


20220825 Ontwerp studie fietsbrug Oostweg Enschede Keppelerdijk fietsers fietsen 2022 08 26 085448 qonh
Er kwam best wat kritiek op de tekeningen voor een fietsbrug aan de Keppelerdijk, over de Oostweg.
Beeld: Gemeente Enschede

Er is een adviesbureau ingehuurd om de haalbaarheid van zo'n onderdoorgang te onderzoeken. Afgelopen week zijn bouwbedrijven op de hoogte gesteld van een aanbesteding, die later dit jaar de deur uitgaat. De gemeente houdt voorzichtig rekening met een kostenplaatje van 25 miljoen euro, exclusief btw.

Wat te doen met Keppelerdijk?

Het is op basis van de huidige informatie nog niet duidelijk of de aansluiting van de Oostweg op de Moerasspiraelaan (woonwijk Eekmaat-West) en de Keppelerdijk in enige vorm in stand blijft. De nieuwe villawijk Het Leuriks wordt namelijk ontsloten op de Keppelerdijk, maar die is in de richting van Enschede doodlopend voor autoverkeer.

Duidelijk is wel dat de gemeente Enschede de mogelijkheden bekijkt om de Keppelerdijk tot zogeheten fietsstraat te transformeren. In ieder geval krijgen bouwpartijen die zich voor het tunnelproject inschrijven de optie om de ontwikkeling van zo'n fietsstraat daarin mee te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.