Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Laatste kavel op XL Park in Almelo wordt opgeleverd, Twentse gemeenten dromen al van 'fase 2'

20240505 Panattoni Almelo XL Park
Beeld: Panattoni

Als deze maand vastgoedontwikkelaar Panattoni een gloednieuw bedrijfspand op het XL Businesspark in Almelo opent, is daarmee de laatst beschikbare kavel op het terrein voor logistieke reuzen opgeleverd. Ondanks een stroeve start is het XL Park nu vol. De overkoepelende organisatie, waarin alle Twentse gemeenten én de provincie Overijssel meedelen wordt ontbonden met winst van zo'n 11 miljoen euro. Ondertussen wordt er in Almelo en de rest van Twente al gedroomd over XL Park 2. Al zit daar niet iedereen op te wachten.

Het Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) is een zogeheten gemeenschappelijke regeling die begin deze eeuw in het leven is geroepen voor de exploitatie van het XL Businesspark in Almelo. Speciaal bedoeld voor de echte grote bedrijven, waarvoor op de 'normale' industrieterreinen in de regio geen plek is. Instappen kan met een kavel van minimaal 2 hectare. Door samen op te trekken hopen Twentse gemeenten logistieke reuzen voor de regio te behouden. De locatie wordt een gebied tussen Almelo en Bornerbroek, pal aan de A35 en het Twentekanaal.

Stroeve start

Maar de grootste plannen ten spijt, zo voortvarend loopt het XL Park aanvankelijk niet. Er wordt flink verlies geleden omdat er te weinig kavels worden verkocht. Meermalen steken de provincie Overijssel en de Twentse gemeenten miljoenen extra om de ontwikkeling van het terrein te stimuleren. En net als er de onzekerheid steeds groter wordt (in 2017 is slechts 25 van de 125 hectare verkocht) gaat het hard.

Bolk, Timberland, Eurol... het is een greep uit de bedrijven die een 'blokkendoos' op het XL Park bewonen. En de nieuwste (en laatste) aanwinst heet Panattoni, een Amerikaans familiebedrijf dat tot de grootste particuliere ontwikkelaars van industrieel en logistiek vastgoed behoort. Met een 'warehouse' dat aan de hoogste duurzame eisen voldoet worden 55.000 vierkante meter bedrijfsoppervlakte, 48 laadperrons en het gebruik van een kade aan het kanaal aangeboden voor maximaal vier huurders.

Laatste puntjes op de 'i'

Op het gebied van capaciteit op het elektriciteitsnet (dat is er te weinig) zijn er nog wel wat uitdagingen. Maar nu het bedrijventerrein vol is en ruimtelijk gezien alleen nog de laatste puntjes op de 'i' moeten worden gezet, komt ook aan het gezamenlijke Twentse project een eind. Vanaf volgend jaar wordt de gemeenschappelijke regeling, zoals dat heet. ontbonden met een winst van naar verwachting 11 miljoen euro.

010623 rtvoost
Lees ook
Scheepscontainers stromen voortaan binnen in Almelo: nieuwe kade voor XL Businesspark

En dat smaakt naar meer. De stroeve start misschien al wel iets verdrongen, zijn de Twentse gemeenten zich al rijk aan het rekenen met XL Park 2. Dat is een tweede fase van het mega bedrijventerrein, dat dan uitbreidt in de richting van Bornerbroek. Daar zijn ze in ieder geval niet blij met de plannen.

Kritische vragen

Op dit moment voert een werkgroep van Twentse gemeenten overleg over hoe het profiel van zo'n uitbreiding van het XL Park eruit moet komen te zien. In onderzoeken is bijvoorbeeld al geopperd om bedrijven in de zogeheten sector High Tech Systemen & Materialen toe te staan op het terrein. BBB, veruit de grootste partij in de Provinciale Staten, heeft daar onlangs nog vraagtekens bij gezet. Hetzelfde profiel wordt namelijk ook toegepast op de Technology Base in Enschede, waar het nog niet bepaald storm loopt.

Vanuit Enschede zijn er ook zorgen bij de fractie van D66. Die heeft onlangs meerdere vragen gesteld over de voortgang van de gesprekken over XL Park 2. D66 vreest dat de gemeenteraad niet of nauwelijks in het proces wordt meegenomen en straks voor een min of meer voldongen keuze komt te staan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.