Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

In maand tijd al 550 lachgascilinders ingeleverd bij actie van Twence; proef loopt nog 2 maanden door

Foto twence en stock gasfles henk ten harkel en pixabay
Door ontploffende lachgascilinders heeft Twence de afgelopen jaren ruim 3 miljoen euro aan schade geleden.
Beeld: Henk ten Harkel & Pixabay

Bij Twente Milieu zijn de afgelopen weken 550 lege lachgascilinders ingeleverd. Dit in het kader van een gezamenlijke actie van Twente Milieu en afvalverwerker Twence. Door ontploffende lachgascilinders heeft Twence voirg jaar ruim 3 miljoen euro schade geleden. Mensen die een cilinder inleveren, krijgen in ruil 5 euro 'statiegeld' om te voorkomen dat die dingen nog langer bij het vuilnis terechtkomen.

De cilinders kunnen ingeleverd worden bij afvalbrengpunten van Twente Milieu in Hengelo en Enschede. Het gaat om een pilot en mensen kunnen de cilinders nog tot 11 juli blijven inleveren bij de afvalpunten. Op sociale media roept Twence mensen op om dit vooral te blijven doen.

Twence henk Ten Harkel 23
Lees ook
Drie miljoen euro schade bij Twence door ontploffende lachgascilinders in verbrandingsoven

Opiumlijst

Sinds januari 2023 staat lachgas op de Opiumlijst. Dit betekent dat het recreatief gebruik van lachgas verboden is. Ook mag het niet meer voor dit doeleinde verkocht of geproduceerd worden. Hierdoor is het niet meer mogelijk om de cilinders in te leveren in ruil voor statiegeld, waardoor mensen de illegaal verkregen cilinders bij het restafval gooien.

Exploderende cilinders

Deze eindigen dan in verbrandingsovens als die van Twence. Door de hitte loopt de druk in de cilinders op, waardoor ze exploderen en met hoge snelheid worden weggeschoten. Er ontstaat hierdoor forse schade aan de oven, waardoor Twence de oven een paar dagen moet uitschakelen om deze schade te kunnen herstellen. Ook levert het gevaarlijke situaties op voor medewerkers.

Rijk wil portemonnee niet trekken

Eerder liet de Vereniging Afvalbedrijven, de belangenvereniging van afvalverwerkende bedrijven in Nederland, in een brief aan de Tweede Kamer al weten financiële compensatie te willen voor de geleden schade. Daar wil de rijksoverheid niet aan en zij ziet ook niets in een herinvoering van het statiegeld op de cilinders: “Met een retourpremie wordt drugsgebruik indirect gesteund en het gebruik van lachgas genormaliseerd”, schreef staatsecretaris Vivianne Heijnen afgelopen oktober naar aanleiding van vragen van D66.

Na 11 juli?

Na afloop van de pilot op 11 juli wordt de balans opgemaakt en wordt er gekeken of er daadwerkelijk minder cilinders in de afvalstromen en openbare ruimtes terecht komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.