Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Raad heeft meer tijd nodig: omwonenden krijgen uitstel om referendum over Het Rutbeek van de grond te krijgen

20240204 Rutbeek vakantiepark met locatiekaart
Beeld: Ruimtelijkeplannen.nl

Het voorstel om 250 vakantiehuisjes bij recreatieplas Het Rutbeek mogelijk te maken wordt pas in juni door de gemeenteraad besproken. Dat zou eigenlijk deze maandagavond zijn geweest, maar een ruime meerderheid haalde het onderwerp voorafgaand aan de vergadering van de agenda. Partijen hebben meer tijd nodig om hun gewenste aanpassingen en aanvullingen op het raadsvoorstel juridisch te toetsen. Met het uitstel schuift automatisch ook de termijn op van initiatiefnemers om het benodigde aantal handtekeningen voor een referendum te verzamelen.

Lang verhaal kort: het college van B&W wil ontwikkelaar Paul van der Merché de ruimte geven om 250 vakantiehuisjes met bijbehorende voorzieningen te bouwen langs de oostelijke oever van recreatieplas Het Rutbeek. Daarvoor moet het bestemmingsplan, dat 290 (kleinere) bungalows mogelijk maakt, worden aangepast. Oppositiepartijen vinden beide opties niet meer van deze tijd en willen Het Rutbeek 'teruggeven' aan de natuur. Omwonenden en recreanten hebben het initiatief genomen om een referendum over het raadsvoorstel te houden.

Raadsvoorstel bepaalt vraagstelling

Een onafhankelijke commissie publiceert komende week een besluit over het eerste verzoek tot een referendum. Hoewel er kritische kanttekeningen zijn geplaatst, lijkt de commissie initiatiefnemers toestemming te geven om een definitief verzoek voor te bereiden. Daarvoor zijn circa 3800 unieke steunverklaringen (dus op persoonlijke titel) van Enschedese stemgerechtigden nodig.

Het rutbeek recreatie gebied bord
Lees ook
250 of toch 290? Experts vinden dat referendum moet gaan over het aantal bungalows bij Het Rutbeek

Voor het verzamelen van de steunverklaringen krijgt initiatiefnemer Behoud Het Rutbeek zes weken de tijd. Maar omdat de vraagstelling in een referendum gebaseerd moet zijn op de strekking van het raadsvoorstel, moet de gemeenteraad eerst in de gelegenheid worden gesteld om de strekking van het voorstel aan te passen. Dat gebeurt met het indienen van zogeheten amendementen.

Uitstel voor steunverklaringen

Volgens coalitiepartij Burgerbelangen zijn er meerdere amendementen (aanpassingsvoorstellen) in voorbereiding, maar moeten deze - gezien het omvangrijke dossier van Het Rutbeek - nog wel op de juridische houdbaarheid worden getoetst. Bij de eerstvolgende raadsvergadering op maandag 10 juni wordt er dus alsnog over Het Rutbeek gesproken.

Het rutbeek recreatie gebied bord
Lees ook
Lot van vakantiepark op Het Rutbeek ligt in handen van drie twijfelende partijen (en de rechter)

Pas na afloop van die vergadering start de termijn van zes weken voor Behoud Het Rutbeek om de circa 3800 steunverklaringen bij elkaar te krijgen. Immers, als de strekking van het raadsvoorstel wordt veranderd kan dat ook gevolgen hebben voor de vraagstelling van het beoogde referendum. Indien de steunverklaringen worden verzameld, wordt er niet over het raadsvoorstel gestemd totdat er daadwerkelijk een volksraadpleging heeft plaatsgehad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.