Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Kamervoorzitter Bosma opent de vergadering met ‘Enschede huilt’, een gedicht van Wilmink over de vuurwerkramp

Martin Bosma, voorzitter van de Tweede Kamer, opende dinsdagmiddag de vergadering van de Nederlandse volksvertegenwoordiging met een gedicht van wijlen Willem Wilmink. Gisteren, op 13 mei, werd in Enschede stilgestaan bij de vuurwerkramp die vierentwintig jaar geleden een woonwijk in puin legde en 23 levens eiste.

Bosman heeft er een gewoonte van gemaakt om bij aanvang van het eerste debat in de week in de Tweede Kamer een gedicht voor te dragen. Dinsdag vond de eerste plenaire vergadering na het mei-reces plaats. ’Enschede huilt’ werd hem aangereikt door Pieter Omtzigt, die in Enschede woont.

Onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer

De Enschedese vuurwerkramp staat nog altijd - of misschien beter: opnieuw - op de agenda van de Tweede Kamer. Die gelastte unaniem een onderzoek naar onder meer de rol van de overheid bij de toedracht en de nasleep ervan, mede naar aanleiding van een uitgebreide review van klokkenluider Paul van Buitenen. Het was oud-SP-Kamerlid Renske Leijten die daarvoor een motie indiende.

Lees verder onder de afbeelding.


Willem Wilmink poëzie Enschede huilt Ernst Bergboer
Onlangs werd een monument onthuld met de tekst van ‘Enschede huilt’, het gedicht van Wilmink over de Enschedese vuurwerkramp dat Tweede-Kamervoorzitter Martin Bosma dinsdagmiddag voorlas.
Beeld: Ernst Bergboer

Dat onderzoek werd uitgevoerd door een commissie onder leiding van UT-professor René Torenvlied. In het rapport, dat in december vorig jaar verscheen, concludeerde die dat de rol van de overheid veel groter was dan altijd is voorgesteld en dat ook licht vuurwerk onverwacht heftig kan exploderen. En dat de manier waarop vuurwerk wordt opgeslagen en geblust gevaarlijker is dan gedacht.

Over de uitkomsten van dat onderzoek wordt nog gesproken in de Kamer. Onder meer Omtzigt liet zich in een commissievergadering al kritisch uit over de rol van overheden en ministeries in de nasleep van de ramp.

Onlangs werd aan de rand van het epicentrum van de vuurwerkramp een monument onthuld met de tekst van ‘Enschede huilt’, het gedicht van Wilmink dat Bosma voorlas.

Whats App Image 2024 05 09 at 01 26 58
Lees ook
Lag er werkelijk te zwaar en te veel bij SE-Fireworks? Dit is 1Twente-doc deel 2 over de vuurwerkramp
icon_main_info_white_glyph

Dossier vuurwerkramp

Op de website van 1Twente vind je een uitgebreid onderzoeksdossier over de Enschedese vuurwerkramp. Afgelopen weekend kwam een nieuwe documentaire uit met kritische kanttekeningen bij de officiële lezing dat de klap zo hevig was omdat het ontplofte vuurwerkbedrijf te veel en te zwaar vuurwerk in huis zou hebben gehad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.