Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Nieuw azc in Enschede maanden vertraagd, gemeente wil noodopvang tóch sluiten

20231031 Parkweg Kooy fabriek azc asielzoekerscentrum Enschede Wilco Louwes
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

De komst van een asielzoekerscentrum aan de Parkweg in Enschede loopt maanden vertraging op. Het lukt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet om alle noodzakelijke werkzaamheden op het terrein op tijd af te ronden. De afspraak was dat het azc uiterlijk 24 juli zou openen. Vanaf dan zou ook de tijdelijke noodopvang op de voormalige vliegbasis zijn deuren sluiten. Aan dat laatste houdt het college nu wel vast, omdat er harde afspraken met omwonenden in Lonneker zijn gemaakt over het beëindigen van de noodopvang.

Eind vorig jaar is het voormalige terrein van de Kooy-fabriek aan de Parkweg door de gemeente aangewezen voor de bouw van een opvang van 550 asielzoekers. Al gauw bleek dat de grond zodanig vervuild te zijn, dat er saneringsmaatregelen genomen moeten worden. Door 'verscheidene onverwachte omstandigheden' heeft het project vertraging opgelopen. Aanvankelijk dacht de gemeente dat het om zes weken zou gaan, maar de situatie blijkt nijpender dan gedacht.

Bodemonderzoek vraagt meer tijd

In een brief heeft het COA aangegeven dat de vertraging onder meer betrekking heeft op onderzoeken die moeten aantonen dat de ondergrond sterk genoeg is om het toekomstige azc te kunnen dragen. Daarvoor moest de loods die nog op het terrein stond volledig worden ontmanteld en dat is pas onlangs afgerond.

Het streven van het COA is om uiterlijk 15 november het nieuwe asielzoekerscentrum te kunnen openen. Om dat te kunnen bewerkstelligen wordt er mogelijk tijdens de bouwvakantie doorgewerkt aan de installatie van de woonunits die op het terrein komen te staan. Ook in de vergunningprocedure wordt er vaart gemaakt, onder de voorwaarde dat de bodem duurzaam is verhard. Omdat belanghebbenden ook tegen de vergunningverlening in beroep kunnen gaan houdt het COA nog een slag om de arm of 15 november haalbaar is.

Noodopvang dicht

De toekomstige bewoners van het azc aan de Parkweg zijn nu woonachtig in de tijdelijke noodopvang op de voormalige luchtbasis. Dit is zo afgesproken, zodat er sprake zou zijn van een natuurlijke overgang. Nadat er meerdere keren afspraken met omwonenden in Lonneker niet zijn nagekomen over (eerdere) asielopvang op het terrein, heeft het college vorig jaar aangegeven dat 24 juli de absolute einddatum zou moeten zijn voor de noodopvang.

Aan die afspraak houden B&W nu vast. 'Dat betekent dat de tijdelijke noodopvang op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie na 23 juli 2024 niet meer open kan zijn', aldus het college in een raadsbrief. Daarmee komt het COA mogelijk voor een nieuw probleem te staan: de organisatie zal op zoek moeten naar een alternatieve locatie waar de huidige bewoners van de noodopvang deze zomer (tijdelijk) terecht kunnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.