Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Denekamp gonst van geruchten over alternatieve azc-locatie, zalencentrum weet van niets

Wubbenhof
In Denekamp gonst het van de geruchten. Zalencentrum 't Wubbenhof zou in beeld zijn als alternatieve locatie voor een asielzoekersopvang.
Beeld: GoogleMaps

In een veelgebruikte groepsapp weten veel Denekampers het al zeker: er komt een asielzoekersopvang in zalencentrum 't Wubbenhof aan de Oldenzaalsestraat, vlak voor de entree van het dorp. En die geruchten hebben een basis. Uit betrouwbare bron weet Twente FM bovendien dat er deze vrijdag een gesprek is gepland tussen de gemeente en de eigenaren. Het college van Dinkelland wil nog voor de zomer een alternatieve locatie aanwijzen, nu een vers plan voor een azc aan de Foksweg afgelopen week plotseling werd ingetrokken. Volgens de eigenaren van 't Wubbenhof is er van asielopvang geen sprake.

Berichten in de groepsapp AZC Denekamp spreken van een op handen zijnde ondertekening van een contract. Maar eigenaresse Hedwig Veltmaat van 't Wubbenhof zegt dat niets. "De mensen in die app weten volgens mij meer dan wij zelf", reageert ze op het gerucht. Ze zegt dan ook dat er geen sprake is van afspraken over asielopvang. Dat er een gesprek met de gemeente gaat plaatshebben, bevestigt ze desgevraagd. "We zijn uitgenodigd. Maar we weten niet eens wat ze ons gaan vertellen."

Voor de zomer alternatief

Eerder deze week maakte het college van B&W bekend dat de Foksweg niet meer in beeld is als locatie voor een azc. Voor het stuk grond - op steenworp afstand van zowel 't Wubbenhof als de bestaande asielopvang in hotel Dinkeloord in Beuningen - waren volgens het college ruimtelijk geen belemmeringen. Inwoners van Denekamp en natuurorganisaties hekelden de keuze echter, onder meer omdat er een bos moet verdwijnen en omdat er in de directe omgeving al een opvang voor asielzoekers is.

Kaartje omgeving azc
Lees ook
Gemeente Dinkelland schrapt Foksweg als locatie voor Asielzoekerscentrum

Onzekerheden rondom compenserende maatregelen en de lange doorlooptijd van procedures hebben er bij B&W toe geleid om de Foksweg te schrappen. Daarmee gaat de zoektocht naar een alternatief in volle vaart door. Met het afsluiten van een huurcontract op een bestaande locatie (dus geen nieuwbouw) zou technisch gezien de doorlooptijd van procedures verkort kunnen worden.

De gemeente wil daar in dit stadium niet op ingaan. "Doordat de voorgestelde locatie aan de Foksweg als voorstel is teruggetrokken zal opnieuw een beoordeling moeten plaatsvinden. Over individuele locaties zullen wij in dit proces geen mededelingen doen", aldus een woordvoerder. Wel laat hij doorschemeren dat het college voor de zomervakantie een locatie wil hebben. Dat er - zoals geruchten zeggen - sprake zou zijn van het ondertekenen van een contract deze vrijdag, is volgens de woordvoerder 'pertinent niet waar'.

icon_main_info_white_glyph

Protestactie

Vanuit Stichting Cultureel Belang Denekamp, dat als een van de belangrijke bezwaarmakers tegen de inmiddels geschrapte locatie aan de Foksweg optrad, is er donderdagavond een protestactie. Rond 20.00 uur komen Denekampers samen tussen de rotonde aan de Oldenzaalsestraat en Natura Docet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.