Verkeer
Stuur appje
Zoek

Burgemeester Dinkelland na ophef over azc: ‘We moeten wel eerlijk blijven’

John joosten
Beeld: Gemeente Dinkelland

Aangewakkerd door een oproep in een app-groep van de stichting Cultureel Belang Denekamp, verzamelde zich donderdagavond een groep verontruste Denekampers in de buurt van zalencentrum ’t Wubbenhof. In de app werd met stelligheid gesuggereerd dat het college van de gemeente Dinkelland op het punt stond een contract te ondertekenen met de eigenaar van het zalencentrum voor de vestiging van een azc in het complex. In het radioprogramma ‘Twente wordt wakker’ wijst burgemeester John Joosten de geruchten met even grote stelligheid naar het rijk der fabelen.

‘Helemaal geen geheim’

“We hebben helemaal niets met ’t Wubbenhof op dit moment”, aldus de burgemeester, die overigens niet ontkent dat er contact is geweest met de eigenaar. “Maar dat is ook helemaal geen geheim. We hebben afgelopen maanden met allerlei eigenaren van objecten en gronden gesprekken gevoerd.” Het college moet op zoek naar een nieuwe locatie, nadat het voorstel voor een azc voor 172 asielzoekers op een terrein aan de Foksweg schielijk werd ingetrokken na protesten.

‘Wel eerlijk blijven’

Dat er via de appgroep een geruchtenstroom op gang kwam, noemt Joosten een ‘vreemde gang van zaken’. Hij denkt er het zijne van. “We hebben een lijst metmogelijke locaties. Die worden beoordeeld op haalbaarheid en dat proces zal nog enige tijd duren.” Omdat de geruchtenstroom snel aanzwol, zag de gemeente zich genoodzaakt te reageren onder meer via de site van de gemeente. Joosten: “Wij hebben ontkracht dat er een contract zou worden ondertekend. Dat is namelijk pertinent niet waar. We moeten wel even eerlijk blijven in dit spel.”

Opdracht blijft

Burgemeester Joosten kan op dit moment niet zeggen of het schrappen van de Spreidingswet nog van invloed zal zijn op het proces. “We moeten nog maar zien of die Spreidingswet van tafel gaat en wanneer. Het is aan de raad om te beslissen hoe hier mee om te gaan.” Maar er ligt volgens Joosten hoe dan ook een opdracht om een azc te realiseren in de gemeente Dinkelland.

Raad kan koers wijzigen

De burgemeester wijst er fijntjes op dat het college van de gemeenteraad de opdracht kreeg – nog voor er sprake was van een Spreidingswet – om met een voorstel te komen voor een azc met 125 opvangplekken. Dat aantal is volgens Joosten door de Spreidingswet verhoogd naar 172. Hij wijst er op dat de raadelk moment beslissen om de koers te wijzigen. “Maar vooralsnog gaan we door met de opdracht die we hebben.”

Wubbenhof
Beeld: GoogleMaps

Het gaat om klein azc

Met enige nadruk zegt burgemeester Joosten dat het bij de opdracht voor de gemeente Dinkelland – opvang voor 172 asielzoekers – gaat om een klein azc. “In heel Nederland is het gemiddelde 545.” Omdat de inwoners hechten aan kleinschaligheid heeft de gemeenteraad van Dinkelland volgens hem ook gekozen voor een klein azc.

Audiofragment
Geruchten AZC in De Wubbenhof Denekamp: Gemeente Dinkelland ontkent | John Joosten
Denekamp gonst van geruchten over alternatieve azc-locatie, zalencentrum weet van niets
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.