Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Roparunners zaterdag door Almelo; geen doorkomstfeest op zondag in binnenstad

Almeloopers Gravenallee
Almeloopers passeren de Gravenallee in 2022. Dit jaar is hier een tussenstop.
Beeld: Björn van den Elst

Het Pinksterweekend is traditioneel het weekeinde van de Roparun. De altijd feestelijke passage van ruim 40 deelnemende teams door Almelo is geschrapt. Daarvoor in de plaats is er nu een zaterdagse passage buiten de stad georganiseerd.

De Gravenallee is gekozen als ontvangstlocatie voor de doorkomst in Almelo. De hele stoet met ook de Almeloopers wordt daar tussen 15.30 en 16 uur verwacht. Teamcaptain Jan Gert Gast laat weten dat de doorkomst er dit jaar compleet anders uitziet. ”De Roparun trekt niet door het centrum omdat het parcours is verlegd en de lopers vanuit Borne Almelo via de Gravenallee passeren. Bij het Tolhuisje wordt even gestopt om twee cheques aan de verschillende hospices in Almelo uitgereikt.”

“In overleg met de Roparun doen we zaterdag overdag eerst Almelo aan in plaats van Coevorden”

Na 14 jaar warm te zijn onthaald bij de doorkomst in het centrum, passeert de Roparun Almelo dit keer in omgekeerde richting. ”Met de start zaterdagmorgen in Enschede zouden we Almelo aanvankelijke via Coevorden ergens in de nacht passeren. Maar een nachtelijk doorkomst vinden we niks”, legt collega teamcaptain Philip Dhert nog eens uit. ”In overleg met de mensen van de Roparun is de route verlegd en doen we zaterdag vanuit Enschede eerst Almelo aan. Dat vonden ze in Coevorden geen probleem.”

Veel geld voor lokale doelen

Na de tussenstop in de Gravenallee wordt de estafette voor het goede doel voortgezet richting Mariaparochie, Harbrinkhoek en Aadorp op weg naar Rotterdam. Daar is op Tweede Pinksterdag na 550 kilometer de finish op de Coolsingel. De opbrengst van de Roparun wordt aangewend voor faciliteiten voor mensen met kanker. De wedstrijd voor ‘meest feestelijke doorkomst’ werd meerdere malen door Almelo gewonnen. Daarmee streek de plaatselijke organisatie de afgelopen jaren vele tienduizenden euro’s op. Geld dat de Almeloopers deels naar eigen keuze aan lokale goede doelenprojecten voor mensen met kanker mocht doneren.

Gravenallee Roparun
Sfeerbeeld op de oprijlaan van Huize Almelo tijdens eerdere Roparun
Beeld: Björn van den Elst

Start op Vliegveld Twenthe

Met zaterdag alsnog een doorkomst overdag kan Almelo zijn status als meest feestelijke doorkomst van de Roparun nog een beetje overeind houden. Het team bestaat uit 8 lopers, begeleid door 4 fietsers met daaromheen een begeleidingsteam van chauffeurs en fysiotherapeuten en cateraars. De Roparun telt twee Routes; de Nederlandse en de Franse. De Nederlandse route gaat zaterdag in alle vroegte vanaf Vliegveld Twenthe van start.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.