Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

AutoMaatje in Enschede blijft definitief bestaan, maar met een aantal aanpassingen

Automaatje c Emiel Muijderman
Beeld: Emiel Muijderman

Vervoersdienst Automaatje, die draait op vrijwilligers, is tòch een blijvertje in Enschede. Eerder zette het Enschedese college een streep door de subsidie. Maar nadat de gemeenteraad aanstuurde op behoud en overleg met Alifa – coördinator van de dienst - is er nu toch een geldpotje gevonden. Automaatje krijgt wel minder geld en moet een paar aanpassingen doorvoeren.

AutoMaatje is een landelijk initiatief van ANWB waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele stadsgenoten vervoeren met hun eigen auto. Daarvoor krijgen ze een kleine vergoeding per kilometer. De vrijwilligers brengen ouderen die zelf niet kunnen reizen naar bijvoorbeeld een familiebezoek, een kappersafspraak of de fysiotherapeut. Welzijnsorganisatie Alifa biedt de dienst aan in Enschede en coördineert het vervoer.

Onzekerheid over voortzetting

Afgelopen december werd door het college van B&W aangegeven dat de subsidie voor AutoMaatje per 1 juli 2024 zou worden stopgezet. Het college vond de kosten te hoog. Het voortbestaan van de voorziening stond op de helling. Zowel gebruikers als chauffeurs protesteerden. Gebruikers blijken AutoMaatje te waarderen, omdat chauffeurs meer doen dan alleen taxi spelen. Ze bieden een luisterend oor en verhelpen een stukje eenzaamheid onder ouderen.

Rollator winkelcentrum parkeerplaats Ernst Bergboer
Lees ook
Enschede trekt stekker uit subsidie Automaatje

In maart 2024 diende de gemeenteraad een motie in met de opdracht om te kijken naar mogelijkheden voor voortzetting. De motie haalde een grote meerderheid. Wethouder Harmjan Vedder ging in gesprek met Alifa om ervoor te zorgen dat AutoMaatje dit jaar kan blijven draaien. Dat leidde tot nieuwe afspraken met de welzijnsorganisatie.

ERNST AUOMAATJE
Lees ook
Veertig Automaatje-chauffeurs schuiven aan in de Enschedese raadszaal: toch gesprek over vervolg vervoersdienst

Kleiner geldpotje en alleen voor 65-plussers

Het nieuwe voorstel voor structurele ondersteuning voor AutoMaatje gaat de gemeente minder geld kosten. De subsidie voor Alifa wordt in plaats van 116.000 euro per jaar teruggebracht naar 75.000 euro per jaar. Alifa moet de uren voor de coördinatie verminderen en denkt dat te kunnen zonder dat de kwaliteit van de coördinatie in het geding komt. Dat kan mede door zich weer alléén te richten op de oorspronkelijke doelgroep: 65-plussers.

Automaatje c Emiel Muijderman
Lees ook
Automaatje in Enschede lijkt een blijvertje

Ook is afgesproken dat AutoMaatje breder beschikbaar komt in Enschede. Momenteel rijdt de vervoersdienst vooral in de stadsdelen Oost, West en Centrum. In de andere stadsdelen moet de voorziening dus uitbreiden.

Over twee jaar, in 2026, volgt een evaluatie van de dienst. Daarbij wordt gekeken naar het bereik van de vervoersdienst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.