Verkeer
Stuur appje
Zoek

FC Twente klaart klus en stelt de voorronde van de Champions League veilig

20230727 Sfeeractie Vak P FC Twente Hammarby Thijmen Stavenuiter
Beeld: Thijmen Stavenuiter

In de afscheidswedstrijd van Bram van Polen heeft FC Twente de klus geklaard in de strijd om plek drie in de Eredivisie. De Enschedese formatie van trainer Joseph Oosting kreeg het in de slotwedstrijd op bezoek bij PEC Zwolle zeker niet zomaar in de schoot geworpen, maar uiteindelijk zegevierde Twente wel met 2-1 en daardoor kunnen de Tukkers zich opmaken voor de voorronde van de Champions League.

Waar PEC nergens meer om speelde, was dat anders voor de opponent uit Enschede. Twente had alles in eigen hand om de strijd om plek drie te beslechten, maar dan moest wel gewonnen worden in de provinciehoofdstad. De eerste kans van het duel was voor de thuisploeg. Filip Krastev speelde zichzelf vrij en stelde doelman Przemyslaw Tyton op de proef. De Pool bewaakte noodgedwongen het Twentse fort omdat Lars Unnerstall afwezig was. De Duitse sluitpost moest wegens de geboorte van zijn kind verstek laten gaan.

Kansen FC Twente

Na de waarschuwing van Krastev was het Twente dat het heft in handen nam en naarstig op zoek ging naar de openingstreffer. En dat leverde kansen op voor de equipe van Joseph Oosting. Sem Steijn en Ricky van Wolfswinkel kregen een schietkans en even later schoot Daan Rots op de vuisten van PEC-doelman Jasper Schendelaar.

Ondertussen werd de druk vanuit Alkmaar opgevoerd. AZ, de belager van Twente om plek drie, liep voor rust over FC Utrecht heen en leidde na 37 minuten al met 3-0. Daardoor moést Twente winnen want AZ was op dat moment de virtuele nummer drie in de Eredivisie.

Paal Steijn

De volgende grote kans voor de Tukkers kwam op naam van Sem Steijn, die op aangeven van Gijs Smal in kansrijke positie op de paal schoot. Even later verschafte Mitchel van Bergen, die aan de linkerflank de voorkeur kreeg boven Naci Ünüvar, zich een mogelijkheid maar zijn individuele actie werd niet bekroond met een treffer. Schendelaar redde bekwaam. Niet veel later moest Schendelaar wederom handelend optreden op een inzet van diezelfde Van Bergen.

Ünüvar

De opdracht was na rust kristalhelder voor Twente: alleen een zege volstond om het felbegeerde voorronde-ticket in de Champions League in de wacht te slepen. De tweede helft was slechts dertig seconden oud of invaller Ünüvar dook op voor het PEC-doel, maar zijn poging op de rand van het zestienmetergebied vloog aan de verkeerde kant van de paal naast.

Bij een van de spaarzame uitvallen van PEC kwam Lennart Thy een teen tekort om Twente pijn te doen. De Duitse spits, die ook zijn laatste wedstrijd in PEC-tenue speelde, kwam net te laat bij een voorzet van Ody Velanas.

Drie minuten

Met nog een half uur spelen op de klok wist Daan Rots de ban te breken voor de bezoekers. Na een uitstekende actie van Ünüvar kreeg de vleugelaanvaller de bal voor de voeten en daar wist Rots wel raad mee. Met een simpele schuiver langs Schendelaar was de bevrijdende 0-1 een feit.

Maar wie dacht dat PEC Zwolle het wel welletjes vond, kwam bedrogen uit. De thuisploeg kwam namelijk direct na de 0-1 weer op gelijkte hoogte. Uit een voorzet kopte Sam Kersten terug op Garcia Mac Nulty, die van dichtbij de verrassende gelijkmaker aantekende: 1-1.

Strafschop

Een kwartier voor tijd kreeg FC Twente een strafschop nadat Youri Regeer werd gevloerd door Dave van den Berg. Ricky van Wolfswinkel liet andermaal zien dat er ijswater door zijn aderen stroomt. De aanvalsleider stuurde Schendelaar de verkeerde hoek in en zorgde zo voor de tweede Twentse voorsprong: 1-2.

Champions League

Op hetzelfde moment kwam er goed nieuws vanuit Alkmaar, waar FC Utrecht de comeback completeerde door de 3-3 aan te tekenen even later zelfs nog de overwinning wist te grijpen (3-4). Daardoor waren de kaarten definitief geschud en is FC Twente verzekerd van plek drie en Champions League-voetbal.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.