Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Cigar box’ gitaar is voor Henri Grootenhuis belangrijkste bijzaak in het leven

Cigarbox Henri 1
Beeld: Jans Schulting

Tien heel uiteenlopende acts maken zich na de voorrondes op voor de finale van het Twents Song Festival op zondag 7 juli op het terrein van het Openluchtmuseum in Ootmarsum. In de komende weken stellen wij ze kort voor. Als eerste Henri Grootenhuis (56), alias Cigarbox Henri, met het nummer ‘Koald!’

Op zoek naar de roots van de blues, stuitte Henri Grootenhuis (56) uit Dalfsen zo’n 15 jaar geleden op de cigarbox gitaar. Inmiddels is Henri – als bouwer en bespeler - een expert op het gebied van sigarendoos-met-snaren, zoals de zwarte katoenplukkers uit de Mississippi delta die gebruikten. Op zondag 7 juli bijt hij als Cigarbox Henri het spits af in de finale van het Twents Song Festival in Ootmarsum. Met het zelf geschreven dialectnummer ‘Koald!’.

Met ‘toegift’ naar finale

Het was overigens niet de bedoeling om met dit nummer mee te doen. Met z’n band The New American Farmers speelde Henri tijdens de voorronde aanvankelijk het nummer ‘Het bier is op’. Toen ze bij wijze van toegift ‘Koald!’ speelden, oordeelde de jury dat dit eigenlijk geschikter was voor de finale. Omdat z’n eigen band op 7 juli niet beschikbaar is, speelt Henri het nummer samen met de ‘huisband’ van het festival.

Sigarendoos als klankkast

Henri Grootenhuis speelde al in verschillende bluesbands, toen hij zich echt begon te verdiepen in de oorsprong van deze muziek. Hij ontdekte dat sinds 1865 in Amerika sigaren in houten doosjes werden verpakt en verzegeld, om accijns te kunnen heffen. De zwarte katoenplukkers gebruikten die sigarendozen vervolgens als klankkast voor hun provisorische gitaren.

Belangrijkste bijzaak

Via de site Cigar Box Nation ontdekte Henri dat er in Amerika nog altijd een levendige (sub)cultuur bestaat van liefhebbers, die cigar box gitaren bouwen en bespelen. “Ik dacht meteen dat kan ik ook wel. Maar ook: hier is een markt voor in Nederland.” Dat bleek het geval. Naast zijn baan in de commerciële, internationale logistiek is de cigar box de belangrijkste bijzaak in z’n leven geworden.

Cigar box voor Bennie Jolink

In zijn werkplaats bouwt Henri cigar box gitaren in alle soorten en maten, waarbij hij zoveel mogelijk gebruik maakt van gebruikte materialen. Niet fabrieksmatig, maar in overleg met een koper, zodat elk instrument een persoonlijk tintje krijgt. Zo bouwde Henri bijvoorbeeld al een cigar box gitaar voor Bennie Jolink. Daarnaast geeft hij workshops, waarbij iemand onder begeleiding z’n eigen cigar box kan bouwen. En bespelen! Voor kinderen verzorgt Henri speciale workshops waarbij een instrument met 1 snaar wordt gemaakt.

‘Dirty hardrockin’

Als pionier van de cigar box-muziek in ons land timmert Henri niet alleen als bouwer, maar ook als ambassadeur van deze muziekcultuur in brede zin. Zo speelt hij met de band The New American Farmers het wat ruigere ‘dirty hardrockin’ repertoire. “Tot AC/DC aan toe.” Engelstalige songs, maar ook leedkes in de streektaal. Met ‘straatmuziekband’ de Boothill Stompers richt Henri zich in een meer traditionele instrumentale setting op semi-akoestische blues, country, skiffle en Americana.

Festival en musical

Behalve door zelf cigarbox gitaren te bouwen en te bespelen, maakt Henri Grootenhuis zich ook op andere fronten sterk om deze muziekcultuur in ons land ‘tussen de oren’ te krijgen. Zo is hij mede-initiatiefnemer van het Dutch National Cigar box gitaarfestival ‘Delta Calluna’, dat dit jaar in september alweer de tiende editie beleeft in Ommen. Tussen alle drukke bedrijven door vond Henri ook nog tijd voor het - samen met Maaike van the Boothill Stompers - schrijven van een heuse rockmusical, als ode aan de cigar box-cultuur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.