Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bakfiets met krentenwegge voor museum De Pelgrim in Oldenzaal

Streektaaldeskundige Adrie Hemmink heeft woensdagmiddag namens 1 Twente/Twente FM een elektrische bakfiets bezorgd bij museum De Pelgrim in Oldenzaal. Het is de bedoeling dat Twentse Taal Ambassadeurs (Tweta’s) met de bakfiets - een soort mobiel taal- en cultuurinstituut – ook vanuit Oldenzaal op pad gaan.

Verhalen verzamelen en vertellen

Dat is ook precies de reden waarom directeur van de Oldenzaalse Musea,Nikki Olde Monnikhof, de bakfiets graag in museum De Pelgrim wil. “Een museum is een plek waar verhalen worden verzameld en verteld. Verhalen van vroeger, maar ook van nu. In museum De Pelgrim wordt het verhaal verteld van hoe we in Oldenzaal met elkaar samenleven. Daar kan die fiets ongelooflijk goed bij helpen.”

Krentenwegge

Bij het in ontvangst nemen van de bakfiets liet Nikki Olde Monnikhof dan ook weten van plan te zijn vanuit het museum met de bakfiets op pad te gaan. Om op die manier Twentse tradities en gewoontes, zeg maar Twents immaterieel erfgoed, te verzamelen. Overigens ging de overhandiging van de bakfiets woensdagmiddag gepaard met het aanleveren van een stukje immaterieel erfgoed: een echte Twentse krentenwegge.

Krentenwegge Palthehuis 20240522
De krentenwegge met als tekst: "Dat kö'w tehope nog wal oetplakn", wat betekent: "Daar komen we samen wel uit"
Beeld: Niels Wesselink
Audiofragment
Streektaal: De Tweta bakfiets komt naar Oldenzaal | Nikki
De Tweta bakfiets komt naar Oldenzaal
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.