Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bornenaren testen als eerste nieuwe stembiljet: 'Veel handzamer formaat'

Tijdens de Europese verkiezingen op 6 juni stemmen inwoners van de gemeente Borne met een nieuw stembiljet. Niet zo'n enorme lijst, die nauwelijks in het hokje past, maar een veel kleiner A3-formaatje. Borne is een van de vijf Nederlandse gemeenten die meedoet aan een proef. Woensdag konden inwoners alvast oefenen.

De eerste reacties op het veel kleinere stembiljet zijn positief. "Het is gewoon overzichtelijker. Het is behapbaar hoe groot het is", stelt de slechtziende Sandra Taken.

“Voor mij is dit stembiljet een stuk hanteerbaarder dan dat enorme vel.”

Rolstoelgebruiker Marianne Stevelink: "Het is wel even goed kijken, ik moet ook wennen. Maar voor mij is dit stembiljet een stuk hanteerbaarder dan dat enorme vel." Zij zou het liefst ook nog een iets groter rood potlood bij het nieuwe stembiljet willen hebben. "Ik kan dat kleine potloodje namelijk niet meer zo goed vasthouden. En mensen met bijvoorbeeld artrose ook niet", aldus Stevelink.

Bij de Europese verkiezingen over twee weken wordt geëxperimenteerd met het 'nieuwe' stembiljet in Alphen aan den Rijn, Boekel, Midden-Delfland, Tynaarlo en dus Borne.

Onleesbaar

Het nieuwe stembiljet is bedacht vanwege kritiek op het huidige exemplaar. Het formulier bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen was 1 meter breed en 70 centimeter lang, omdat anders niet alle partijen en kandidaten leesbaar op het papier pasten.

Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken noemde het in maart een 'biljartlaken'. "Het opvouwen is alleen al een heel ingewikkeld gebeuren", zei hij. Niet alleen de kiezers, ook de tellers in de stembureaus worstelen ermee.

Twee bolletjes rood

Het nieuwe stembiljet is kleiner en ook anders: het heeft een A3-formaat, een kleine 30 bij 42 centimeter. Op de bovenste helft staan de logo's en namen van alle partijen. Daaronder staat een lijst met nummers om de kandidaat te kiezen. Er staan geen namen van kandidaten op, daar is geen plaats voor. In elk stemhokje komt een soort boekje te liggen met de namen van de kandidaten. "U moet op het nieuwe stembiljet twee bolletjes rood inkleuren", benadrukt de gemeente Borne op de website. Een voor de partij, een voor de kandidaat.

Iedere Nederlander

Burgemeester Jan Pierik (PvdA) van Borne wijst erop dat het experiment nauwgezet wordt gemonitord. Niet alleen door de vijf gemeenten, maar ook door het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Alles wordt getimed: hoe lang het stemmen precies duurt. Hoe lang het tellen duurt", aldus Pierik. "Misschien dat dat ertoe leidt dat nog kleine verbeteringen worden ingevoerd in het nieuwe formulier. Maar dan hoop ik dat bij de volgende verkiezingen iedere Nederlander met het nieuwe stembiljet gaat stemmen."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.